Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Isplatu poticaja za prošlu godinu još uvijek čekaju hrvatski poljoprivrednici. Bivši ministar Tihomir Jakovina tvrdi da je ostavio sve spremno i da ne zna što se čeka. Ministar Davor Romić odgovara da ranije nije moglo zbog proračuna te isplatu najavljuje početkom sljedećeg mjeseca.


Traktor podmazuje, ali Matija s njim neće u polje. I to zbog samo jednog razloga.

Vezani članci Slika nije dostupna Objavljen je natječaj - Evo tko će od danas moći dobiti do 5 milijuna kuna! Slika nije dostupna Evo što se od iduće godine isplati proizvoditi!

'Ulazimo polako u četvrti mjesec, novac je itekako potreban, a od poticaja za 2015. godinu - još ništa!', požalio se poljoprivrednik Matija Brlošić, član Hrvatske poljoprivredne komore.

Bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina uvjerava da krivnja nije na njemu.

'Dok sam ja vodio ministarstvo, isplate poticaja su kretale krajem siječnja prvi dio i bile su obavljene kroz veljaču. Sad smo već u ožujku, sjetva i radovi se pripremaju, a naši farmeri još nisu dobili svoja sredstva koja su trebali dobiti', kazao je Jakovina.

'Ja bi rekao da ništa ne kasni - sve ide svojom redovitom procedurom', kazao je novi ministar poljoprivrede Davor Romić.

Većini poljoprivrednika, tvrdi Matija, ipak gori pod petama. 'Pa ne da gori, nama su već noge izgorile do koljena! Sad su sati i dani u pitanju kad taj novac treba doći'.

Ministar Romić pojašnjava da se brže nije moglo zbog donošenja proračuna i nešto složenije administracije.

'U prvoj polovici travnja bit će isplaćene potpore za naše poljoprivredne proizvođače', najavio je ministar.

'Mislimo da se naš ministar očigledno dobro ne snalazi. Jer čim je postao ministar, u privremenom proračunu je imao za isplatiti. Mogao je isplatiti, a nije', podsjetio je ministra Mato Mlinarić iz udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Poljoprivrednici su, naglašava pak ministar, najmanje zakinuti novim proračunom, zato što im je odobren najveći mogući iznos.

'Osigurano je ukupno 2 milijarde i 600 milijuna kuna. Učinili smo sve maksimalno moguće da oni ne budu zakinuti, kako u količini novca, tako isto u datumima - da mogu provesti sve operacije', naglasio je.

Poljoprivrednicima je krajem prošle godine prvi put isplaćen avans u iznosu od 750 milijuna kuna. Ostatak od gotovo 2 milijarde kuna poticaja, na računima mogu očekivati u iduća - tri tjedna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju