Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sigurno slavlje Nove godine

Policija i vatrogasci izdali upozorenje građanima: Posebno su istaknuli dvije stvari, za koje su kazne poprilično velike

Policija i vatrogasci pozivaju građane da novogodišnju noć provedu sigurno. Stoga su pozvali građane da ne zlorabe oružje i pirotehniku, da ne sjedaju za volan ako su pili alkohol, da ne ostavljaju dekoracije bez nadzora i da prskalice ne koriste u blizini lakozapaljivih materijala kao što su zavjese i namještaj.

Nema dočeka Nove godine koji nije obilježen vatrometom i korištenjem drugih pirotehničkih sredstva. Zbog toga je policija upozorila da pirotehnička sredstva nisu igračke i da ih treba koristiti sigurno i po uputama proizvođača.

Podsjeća da je od ove godine zabranjena prodaja i korištenje petardi i redenika F2 i F3 kategorije.

Ostala dozvoljena sredstva pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, poput raketa i kutija s vatrometom, mogu koristiti samo osobe starije od 18 godina, i to isključivo do 1. siječnja, nakon čega se navedena pirotehnika ne smije koristiti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLAVLJA PO HRVATSKOJ VIDEO 10, 9, 8... Neki ne mare za ponoć: Pogledajte kako se slavi na ulicama i trgovima Hrvatske, a neki su i - zaplivali

Policija navodi da osobe mlađe od 18 godina, ali starije od 14 godina, mogu koristiti samo pirotehniku kategorije F1: bengalske šibice, male petarde, konfete, žabice, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i sl.

Oni se mogu koristiti i nakon 1. siječnja, no policija upozorava da ih nikako ne mogu koristiti djeca mlađa od 14, iako se smatraju "dječjom" pirotehnikom.

Kazne za one koji ne poštuju propise su dosta visoke, od 1000 do 15.000 kuna za građane i od 10.000 do 30.000 kuna za pravne osobe i obrtnike.

Oprez prilikom korištenja

Kako bi se spriječile teže posljedice, policija podsjeća da se pirotehnika treba kupovati isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena, koristiti se isključivo prema priloženim uputama i na otvorenom prostoru.

Građanima se savjetuje da ne pokušavaju ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo u prvom pokušaju, da ne bacaju pirotehniku prema drugim osobama ili životinjama, kao ni na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Hrvatska vatrogasna zajednica upozorila je da su vatromet i ostala pirotehnika čest uzrok požara, a njihovo korištenje za posljedicu ima brojne vatrogasne intervencije u novogodišnjoj noći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uredili se i stali pred kameru VIDEO Kad ne spašavaju živote, snimaju za Facebook: Zagrebački heroji svima čestitali novu godinu

Stoga vatrogasci podsjećaju građane da ne ostavljaju dekoracije bez nadzora i ne koriste prskalice u blizini lakozapaljivih materijala kao što su zavjese i ostali namještaj.

Također napominju da korištenje petardi i ostale pirotehnike, uz mogućnost izazivanja požara, može izazvati teže tjelesne ozljede, a glasne detonacije mogu imati posljedice na djeci, starijim osobama i životinjama.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković građane moli da se i u ovoj noći pridržavaju savjeta o odgovornom ponašanju kako bi vatrogasci i ostali pripadnici žurnih službi imali što mirniji ulazak u 2022. godinu.

Policija poziva građane i da ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva.

Vožnja pod utjecajem alkohola

Policija također ističe da u novogodišnjoj noći treba pripaziti na opasnost vožnje pod utjecajem alkohola jer su alkohol i neprilagođena brzina najčešći uzroci prometnih nesreća s težim posljedicama.

Apelira na građane da poštuju prometne propise i ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strah od kolapsa zdravstva Kako se Europa bori s omikronom? Novi soj prevladava u sve više država, a očekuje se velik rast broja zaraženih

Vozače podsjeća da, ako su u društvu, unaprijed odrede osobu koja neće piti alkohol jer će upravljati vozilom, da ostave automobil parkiran i pješače, koriste javni prijevoz, taksi, prespavaju djelovanje alkohola ili zamole nekoga da dođe po njih.

Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola je težak prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi u rasponu od 700 do 20.000 kuna. Za razinu iznad 1.5 promila propisana je kazna zatvora u trajanju do 60 dana. Kažnjivo je i odbiti alkotest.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene