Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od kolapsa zdravstva

Kako se Europa bori s omikronom? Novi soj prevladava u sve više država, a očekuje se velik rast broja zaraženih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj hospitaliziranih s koronavirusom u Velikoj Britaniji narastao je u razdoblju nakon Božića, pokazuju podaci vlade.

U srijedu 29. prosinca u britanskim bolnicama bilo je 11.898 pacijenata, što je najviši broj od početka ožujka ove godine. Ipak, taj je broj i dalje višestruko niži od vrhunca u siječnju, kad ih je bilo gotovo 40 tisuća.

Broj pacijenata na respiratoru u srijedu je iznosio 868, a taj broj zasad ne prati rast broja novozaraženih i hospitaliziranih. U istom razdoblju prošli mjesec bilo ih je više od 900.

Velika Britanija je u četvrtak imala 189.213 potvrđenih novih slučajeva zaraze, objavila je vlada, a to je novi rekord broja novozaraženih od početka pandemije. Na službenim stranicama vlade nema konačnih podataka o broju umrlih od Božića, kad ih je bilo 54.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sve najbolje u 2022.! Spektakularne proslave Nove godine: Pogledajte vatromete diljem svijeta, neki su satima čekali najbolja mjesta za promatranje

Rast dolazi u vrijeme sve većeg pritiska na službeni London da zdravstvenim radnicima da prioritet na pristup brzim testovima kojih nema dovoljno, piše novinska agencija dpa.

Potražnja za testovima narasla je u vrijeme blagdana jer se stanovnici žele testirati prije socijaliziranja. Institucije koje predstavljaju medicinske sestre i liječnike pozvale su pak ministre da osiguraju testove za njih kako bi se spriječio manjak osoblja zbog zaraze ili samoizolacije.

Britansko udruženje liječnika (BMA) priopćilo je kako je samo u Engleskoj iz bolnica odsutno 18 tisuća zdravstvenih radnika, dodavši kako očekuje da će taj broj biti veći kad se ovaj tjedan objave ažurirani podaci.

Pročitajte i ovo Meso - 2 Još jedan udar na džep U ponoć ulazimo u jednu od najskupljih godina: Cijena ide gore i omiljenoj namirnici Hrvata

Vlada u Walesu stoga je najavila da će Engleskoj posuditi četiri milijuna brzih testova lateralnog protoka, čime je broj dan Engleskoj narastao na 10 milijuna.

Britanski stanovnici proteklih dana nailaze na poteškoće u naručivanju testova, a njihova dostava sa stranice britanske vlade nedostupna je od četvrtka ujutro. Na nestašicu testova žale se i ljekarne.

S dvije doze u Velikoj Britaniji je cijepljeno 82,4 posto stanovnika starijih od 12 godina, a s booster dozom njih 58,3 posto.

Velik broj zaraza usprkos procijepljenosti 

Unatoč stopi procijepljenosti od gotovo 80 posto, Španjolska će završiti 2021. godinu s jednom od najviših dnevnih incidencija novozaraženih koronavirusom u Europi.

Broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja 24 sata porastao je na 1086, objavilo je ministarstvo zdravlja u Madridu kasno u četvrtak, što je prvi put da je ta brojka prešla 1000. Sredinom listopada, Španjolska je imala godišnju sedmodnevnu incidenciju od oko 18.

Vlasti tvrde da je situacija u bolnicama uglavnom pod kontrolom zahvaljujući visokoj stopi procijepljenosti jer cjepivo u većini slučajeva osigurava zarazu bez simptoma ili blaži oblik bolesti.

Po nedavnim podacima, 8,8 posto svih bolničkih kreveta i 19 posto kreveta na odjelima za intenzivnu njegu zauzeli su pacijenti oboljeli od koronavirusa. Ti podaci također rastu, ali sporo.

Pročitajte i ovo Dopisnici Dnevnika Nove TV Burna 2021. godina Koji su događaji obilježili godinu iza nas? Dopisnici Nove TV izdvojili najvažnije događaje u svojim krajevima

Zbog brzog povećanja broja zaraženih, Španjolska je ovaj tjedan skratila trajanje izolacije nakon infekcije bez simptoma i čak s blagim simptomima s 10 na sedam dana. To se odnosi i na sumnjive slučajeve koji nisu cijepljeni.

Smanjenje trajanja izolacije tražile su neke regionalne vlade i poduzetnici kako bi se izbjeglo poremećaje u radu. Nošenje maski na otvorenom ponovno je obvezno u cijeloj zemlji.

U devet od 17 regija potrebne su COVID potvrde ili je kretanje ograničeno ili je pak uveden noćni policijski sat, dok u nekima kao što je Madrid restrikcija gotovo da i nema.

U glavnom gradu planirano je okupljanje oko 7000 ljudi na Trgu Puerta del Sol za doček Nove godine.

Slovenija očekuje prevlast omikrona

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 1892 nove zaraze koronavirusom, a šest osoba je umrlo. No, više od trenutnog rasta, koji je uzrokovan omikronom, epidemiologe brine stanje koje će biti sredinom siječnja, kad bi ta varijanta mogla prevladati.

Prema projekciji koju je za vladu napravio znanstveni institut "Jožef Štefan", 12. siječnja broj dnevnih zaraza koji je sada nešto manje od dvije tisuće mogao bi premašiti 2500 tisuće, a povećat će se i reprodukcijski broj širenja virusa koji sada iznosi 1,3, što znači da će se povećati i broj hospitaliziranih koji za sada ne raste.

"Kako će se omikron tada odraziti na broj hospitaliziranih ovisit će o ozbiljnosti bolesti izazvane tom varijantom", kazao je za medije Matjaž Leskovar s tog instituta.

Pročitajte i ovo DORH će nadzirati USKOK zbog propusta - 6 38 okrivljenika Uhićeni liječnik županijske bolnice, medicinski tehničar, zastupnica osiguranja: Godinama lažirali prometne nesreće i medicinsku dokumentaciju

U zadnja 24 sata u Slovenjiji je sa 5168 testova potvrđeno 1892 infekcija, odnosno bilo je 36,6 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a u bolnicama se trenutno liječi 553 COVID pacijenata, od čega 179 na intenzivnim odjeima.

Umrlo je još šest pacijenata, objavila je u petak slovenska vlada.

Omikron prevladala u Francuskoj

Omikron inačica koronavirusa prevladava među oboljelima od koronavirusa u Francuskoj, gdje se virus ovih dana "znatno proširio", priopćila je francuska agencija za javno zdravstvo.

"62,4 posto testova na tu inačicu pokazuje profil kompatibilan s omikronom na početku zadnjeg tjedna u godini, a 15 posto ih je bilo u prethodnom tjednu", navodi se u tjednom izvješću agencije objavljenom u četvrtak navečer.

Ovakvo širenje omikrona bilo je očekivano jer je iznimno zarazna i već prevladava u drugim europskim zemljama. Omikron je pridonio trenutačnom naglom porastu broja zaraženih kojih je u srijedu i u četvrtak u Francuskoj bilo više od 200.000 na dan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od 2000 lajkova Napisala Rimcu da "se ne bi sramotila za njegovu crkavicu". On joj odgovorio i oduševio fanove

U francuskim bolnicama sada se liječi 18.321 oboljeli od covida, od kojih je 1922 primljeno samo između srijede i četvrtka, a više od 3500 je na intenzivnoj skrbi.

Zbog sve većeg širenja epidemije vlada je u ponedjeljak proglasila nove restriktivne mjere kao što su obveza rada od kuće i ograničenje broja sudionika javnih skupova.

Epidemija je u Francuskoj odnijela ukupno 123.552 života.

Njemačka očekuje velik rast broja zaraženih

Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach rekao je da smatra da bi trebalo promijeniti pravila o karanteni kako bi se obračunalo s novim valom zaraza koje uzrokuje omikron, soj koji je već dominantan u nekim dijelovima Njemačke.

Trenutačno je, u slučaju zaraze omikronom, na snazi pravilo karantene od 14 dana. To pravilo vrijedi i za osobe s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu, čak i ako su tri puta cijepljene. Međutim, neki stručnjaci zagovaraju da se trajanje karantene smanji na pet dana, s uvjetom da je za izlazak potreban negativan test, izvijestio je Guardian.

Pročitajte i ovo Kovanice eura A još se čuva i hrvatski dinar Zbog prelaska na euro uništit će se stotine milijuna novčanica kuna: Doznajemo i koliko će nas zamjena valute koštati

Jučer je potvrđeno da je omikronom zaraženo 17.000 od ukupno 43.000 osoba zaraženih koronavirusom. Lauterbach je rekao da je stvarni broj vjerojatno dva do tri puta veći zbog manjka testiranja tijekom blagdana. Dodao je da očekuje će dnevni broj zaraženih sljedeći tjedan biti dvostruko veći.

Postoji strah da će velik broj zaraza u Njemačkoj onesposobiti zdravstveni sustav, ali i druge neophodne sektore poput policije, vatrogasaca, školstva i komunalnih usluga. Plan je da u tom slučaju da njihove obveze djelomično preuzme vojska i agencija za izvanredno stanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene