Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne tegobe

Svrbež i suzenje očiju, curenje nosa, kašalj... Stručnjaci savjetuju kako si pomoći

Aktualno Galerija Pelud i alergije, ilustracija - 1 Pelud i alergije, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pelud i alergije, ilustracija - 5 Pelud i alergije, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Pelud i alergije, ilustracija - 4 Pelud i alergije, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pelud i alergije, ilustracija - 3 Pelud i alergije, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pelud i alergije, ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
Ovih dana ambrozija stvara velike probleme alergičarima, a takve tegobe ima oko 15 posto stanovnika u Hrvatskoj.

Peludna prognoza je u crvenom. Ovih dana ambrozija stvara velike probleme alergičarima.

"Curenje nosa, pečenje očiju, suho nepce, začepi se nosnica, ne možete
spavati po noći, ne možete disati", ispričala je svoje poteškoće Ana.

"Na ambroziju sam zadnje 4 godine alergičan, dosta često me češe nepce pogotovo zadnjih dana i nos. Dosta, ajmo reći, slinim", ispričao je Ivan.

Ovakve alergijske tegobe ima oko 15 posto stanovnika u Hrvatskoj.

"Da ne suše rublje na otvorenom zraku, da stave sunčane naočale, šilt kape, maske preko usta, ukoliko imaju kućne ljubimce da ih barem iščetkaju ako ih ne mogu svaki put istuširati pri povrtaku u stambene prostore", savjet je doktorice Barbare Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Pročitajte i ovo Sobovi Ruska trava je zelenija Sobovi izazvali međunarodni incident! Rusija zaprijetila Norveškoj: "Skupo ćete to platiti"

Alergičar možete postati u bilo kojoj dobi. U dječjoj bolnici Srebrnjak kažu da je broj djece alergičara posljednjih godina u stalnom porastu. I u svijetu i u Hrvatskoj.

"Postoje neke teorije, jedna je ta nekakva higijenska teorija da nas previše drže  pod nekakvom staklenom kuglom, zapravo smo zaštićeni od tih nekih infekcija. Jedna druga teorija kaže da su povezani s prehranom u današnje vrijeme i da razni ti aditivi, konzervansi mogu značajno utjecati", ispričao je za Dnevnik Nove TV Andrija Miculinić, specijalizant pedijatrije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije nosila kacigu Liječnici spasili život tinejdžerici koja je pala s električnog romobila i zadobila teške ozljede

Pa ako primijetite da dijete iz sezone u sezonu ima simptome poput svrbeža i suzenja očiju, curenja nosa, kašlja, svakako bi trebalo posjetiti liječnika. Mnogo je upita građana, posebice iz Zagreba, oko košnje trave. Pitaju utječe li to na pojavnost ambrozije.

"Što se tiče same polinacije trava, trave su trenutno u niskim vrijednostima i sama košnja trava neće utjecati na koncentracije alergene ambrozije", objasnila je Stjepanović.

Pročitajte i ovo Željko Cvrtila, kriminalist - 2 Tajna komunikacija Stručnjak za sigurnost otkrio kako je razbijena narkobanda: Osumnjičeni vjerojatno nisu bili svjesni jedne stvari

Visoke vrijednosti ambrozije trenutačno su na gotovo cijelom kontinentalnom dijelu zemlje. Najgora situacija je u istočnoj Slavoniji. Na moru se lakše diše jer je ondje situacija najpovoljnija.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene