Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne plaćaju penale

Znate li koliko proizvodimo otpada i koji je grad najbolji u odvajanju? "Ja sam bolesna kad vidim da netko ne radi kako treba"

Aktualno Galerija Otpad - 1 Otpad - 1 Foto: DNEVNIK.hr Otpad - 2 Otpad - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odvoz otpada - 1 Odvoz otpada - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Odvoz otpada - 2 Galerija 1/4 >>
Grad Osijek poznat je po ambroziji, ali i po jednom ilegalnom odlagalištu otpada. No, čini se kako je i jednom i drugom Osijek stao na kraj. Prvi je to od velikih gradova u Hrvatskoj s postotkom odvojenog prikupljanja otpada višim od 50 posto.

Grad Osijek prvi je od velikih gradova u Hrvatskoj s postotkom odvajanja otpada višim od 50 posto.

"Svega se pridržavam i vodim računa o svemu", rekao je za Dnevnik Nove TV Krešimir Barišin iz Osijeka.

"Ja sam strogo za odvajanje. Znate što, ja sam bolesna kad vidim da netko ne radi kako treba. U zelenu, u žutu, za papir, sve uredno odvajam", poručila je Dragica Svrza iz Osijeka.

"Upravo zbog savjesnih građana Osijek je od četiri velika grada najbolji po odvajanju otpada", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

Pročitajte i ovo Bacanje hrane - 1 PUNE KANTE, PRAZNI NOVČANICI Nad ovime biste se mogli zamisliti: Izračunajte koliko novca svakog dana doslovno bacite u smeće

Pročitajte i ovo Državni stan: Odlagalište otpada - 4 Institucije ne reagiraju Susjeda iz pakla u centru Zagreba: "To ti je potencijalna zaraza. Štakora je sve više i više. I muhe se stvaraju, katastrofa"

"To pratim na televiziji. Osijek je čak negdje za 30 posto bolji od svih gradova, da ne spominjemo Zagreb koji znamo u kakvoj je situaciji. Osijek je jedan od najčišćih gradova", rekao je Krešimir Barišin.

Upravo jer je zadovoljio EU direktivu s 51,9% izbjegao je plaćanje penala. Dok Zagreb, Split i Rijeka imaju višemilijunske penale.

"Individualna kućanstva imaju četiri spremnika. Komunalni, biootpad, plastiku i papir. Da kolektivna imaju šest uz ova četiri navedena za staklo i metal", rekao je Igor Pandžić, direktor Unikoma.

"Primjer u Hrvatskoj", navodi Osječanin Mato Blažević dodavši da je ponosan što živi u takvome gradu.

Prošle je godine u Hrvatskoj nastalo gotovo milijun i 800 tisuća tona komunalnog otpada.

Po stanovniku stvorimo 454 kilograma otpada. Pomak i veću stopu ostvarilo je 85 gradova, dok, nažalost, čak 60 posto gradova i općina nema organizirano skupljanje i obradu biootpada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio u bolnici Neoprezno palio otpad u svom dvorištu pa se teško ozlijedio: Od dima pao na pod

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna redovna konferencija Tomašević objasnio zašto neće prisustvovati otvaranju Pelješkog mosta: "Pozivnicu sam dobio, ali..."

Osijek ima četiri reciklažna dvorišta, a povećao je i količinu prikupljanja biootopada.

"Od tog biootpada proizvodimo prvoklasni kompost. Od otpada stvaramo kompost koji onda služi za daljnju uporabu i građanima i ostalim osobama koje to žele", rekao je Igor Pandžić.

Osim besplatnog komposta, građani zbog svojeg truda imaju i manje račune.

"Ukoliko vi selektirate otpad nećete imati potrebu da četiri puta mjesečno izvozite miješani komunalni otpad, svaki put kad manje iznesete taj spremnik manji je račun", pojasnio je Pandžić.

Iz osječke komunalne tvrtke kažu kako na ovome neće stati. U planu je izgradnja Centra za odvajanje glomaznog otpada i zbrinjavanje mulja od pročistača voda. Nastavi li ovako, grad na Dravi teško da će tko sustići.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene