Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava na Vladi

U ovoj sobi se provjeravalo više od 1,2 milijuna potpisa inicijativa za raspisivanje referenduma

Soba u kojoj su provjeravani potpisi inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Soba u kojoj su provjeravani potpisi inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Soba u kojoj su provjeravani potpisi inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Soba u kojoj su provjeravani potpisi inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Soba u kojoj su provjeravani potpisi inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
U srijedu bi se i službeno trebalo znati koliko su potpisa prikupile inicijative "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje", koje traže raspisivanje dva referenduma. Najavio je to ministar uprave Lovro Kuščević, koji je zaradio i novu prijavu iz jedne inicijative.

U sigurnoj sobi u kojoj se provjeravaju potpisi obrađeno je više od 1,2 milijuna potpisa. Još uvijek stoje u kutijama i čekaju konačan sud - ima li ih dovoljno ili ne.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Istina o Istanbulskoj (Foto: Dnevnik.hr) ''sistem kuhane žabe'' Inicijativa Istina o Istanbulskoj traži od Ustavnog suda da poništi postupak provjere potpisa za referendum

U 20 dana se u toj sobi dnevno provjeravalo oko 60 tisuća potpisa. U prosjeku je to radilo 60 zaposlenika Apisa, u dvije smjene.

A da bi sve bilo ispravno potpisnik je morao biti u registru birača, OIB je morao biti isprava uz odgovarajuće ime i prezime. 

Saša Bilić, predsjednik Uprave Apisa, kaže da je takav potpis morao na kraju biti potpisan. "Nismo ulazili u grafologiju potpisa, ali svi ti kriteriji su morali biti zadovoljeni", kaže Bilić.

Svoj posao su odradili i predali povjerenstvu Ministarstva uprave koje bi u srijedu broj trebalo obznaniti javnosti.

"Angažman Vlade i mene kao ministra je jamac da je ovaj proces napravljen u skladu s hrvatskim zakonima i Ustavom", kaže ministar uprave Lovro Kuščević.

Obje inicijative: "Potpisa je dovoljno"

Obje inicijative, i Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, tvrde da imaju dovoljno potpisa.

U Ministarstvu su potvrdili da su potpis "dale" i bebe i mrtvi. A već danima se barata informacijom da potpisa nema dovoljno.

"Danas kad meni Povjerenstvo preda službeni popis, službene brojke, kad bi ta informacija iscurila, e onda bi to bilo curenje. A ovo ostalo su sve naklapanja", rekao je Kuščević

Ministru ne vjeruju u Inicijativama. Iz "Narod odlučuje" prijavili su Kuščevića, Vladu i Sabor pučkoj pravobraniteljici jer im nisu dopustili promatrače i ne znaju što se događa s potpisima.

Natalija Kanački iz inicijative Istina o Istanbulskoj otkriva što će učiniti ako referenduma ne bude. "Mi ćemo poduzeti sve legalne korake koje možemo i o tome ćemo se očitovati onog trenutka kada ministar Kuščević objavi rezultate, broj i vjerodostojnost potpisa", kaže Kanački, dodajući da će sigurno ići dalje s tužbama.

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik stranke HRAST, kaže da ni njegova stranka, ali ni inicijative, neće stajati skrštenih ruku. 

Loptica je na Vladi

Iz Apisa poručuju da su posao obavili profesionalno. Loptica je na Vladi i ministru Kuščeviću.

Vlada bi trebala Sabor izvijestiti o broju potpisa. Ako ih ima dovoljno Sabor u tom slučaju može tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili se jednostavno ide na raspisivanje referenduma. Za to im je bilo potrebno točno 374.740 potpisa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene