Ministar Lovro Kuščević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)
Ministar Lovro Kuščević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u utorak u Toplicama Sv. Martina kako će već sutra Vladi podnijeti izvješće o prebrojavanju potpisa za referendumske inicijative "Narod odlučje" i "Istina o Istambulskoj".


Lovro Kuščević rekao je da je APIS prebrojio potpise za građanske referendumske inicijative, a sada ga provjerava Povjerenstvo koje čine predstavnici MUP-a, Ministarstva uprave i Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Vezani članci Ministar Lovro Kuščević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Žestok okršaj ministra i Inicijative: ''Zagadili ste društvo", ''To su vaši birači, ponižavate ih'' Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vlada odlučuje o vašim mirovinama – usvojen je paket zakona o mirovinskoj reformi

"Izvješće Povjerenstva bit će predano meni, a ja vjerujem kako ću već sutra izvijestiti Vladu o konačnom broju valjanih potpisa", rekao je Kuščević.

Kuščević: Decentralizacija je pravi put

Ministar uprave bio je u Toplicama Sv. Martina na regionalnoj konferenciji Međimurske županije. Tom je prilikom izjavio da sa zajednicom županija radi na prijedlogu novog zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi se uprava još više približila građanima. Očekuje da će Vlada krajem godine dobiti taj zakon, da će ga Sabor prihvatiti početkom sljedeće godine, nakon čega slijedi njegova primjena.

"Mi mislimo da je potrebno našu uslugu što više približiti građanima na terenu. Decentralizacija je pravi put prema kojemu Hrvatska treba ići i vjerujem kako će županije te nove povjerene poslove kvalitetno obavljati", rekao je Kuščević i dodao da će građani brže i jeftinije rješavati predmete te da će se time poboljšati kvaliteta usluga.

Međimurski župan Matija Posavec podsjetio je kako se proteklih 25 godina pokazalo da su županije itekako opravdale svoju svrhu te da imaju ključnu ulogu u državi.

"Važno je regionalno se povezivati i izmjenjivati primjere dobre prakse, i zbog toga je održana ova konferencija s naglaskom na razvoj sjevera Hrvatske jer smatram da su naši ljudi vrlo produktivni, a to se ne vrednuje adekvatno s razine implementacije projekata u ta područja", poručio je Posavec. Smatra kako županije, gradove i općine najviše usporava provedba natječaja jer su pripremljeni mnogobrojni projekti, a ne mogu se realizirati.

Ministar Lovro Kuščević (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Radimir Čačić (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL) Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Govoreći o želji za razvojem, ocijenio je kako bilo kakvo miješanje središnje vlasti nije dobro jer lokalni čelnici znaju što njihovu kraju treba.

Varaždinski župan Radimir Čačić pohvalio je novi prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj upravi jer će omogućiti da županijske uprave budu znatno brže i djelotvornije jer pod svojom kontrolom imaju sve procese u županijama. "Nestala bi dvovlast, a dvovlast je uvijek opasna", istaknuo je Čačić i naveo primjer izdavanja građevinskih dozvola s kojima je gotovo sve učinjeno vrlo dobro.

"Država je na županije prebacila ovlasti, ljude i plaće, ali je nakon tri godine prestala plaćati plaće", rekao je. Osim o spajanju ureda državne uprave sa županijama, raspravljalo se i o povlačenju novca iz europskih fondova radi razvoja lokalnog poduzetništva, promidžbe regionalnih gospodarskih i turističkih potencijala i posebnosti te o potrebama jačanja fiskalnih kapaciteta i širenja područja odgovornosti regionalnih samouprava. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju