Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podaci s oduzetih uređaja

Otkriveno kako su Putin i Robin Hood dogovarali krijumčarenje droge: "180.000 eura za žbunje? Dozovi se pameti, molim te"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U petak je na području tri priobalne županije i Grada Zagreba uhićeno više osoba koje su se udružile kako bi nabavljale, prevozile, prenosile i preprodavale veće količine droga ilegalnom narkotržištu. Jutarnji list otkrio je jedan od razgovora iz veljače 2020. godine u kojem dogovaraju isporuku droge.

Osumnjičeni iza razbijenog lanca nabavke i preprodaje marihuane, amfetamina, kokina, tableta MDMA te smjesa za miješanje s kokainom i smjese za miješanje s amfetaminom imali su razna kodna imena i koristili kriptiranu komunikaciju.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 3 obišao ZeGeVege Milanović: "Festival mi se sviđa zbog miroljubivosti i što nema agresije"

Naime, istražitelji su počeli slagati optužnicu tek nakon što je na temelju naloga USKOK-a provedeno informatičko vještačenje uređaja oduzetih od osumnjičenih prije dvije godine jer oni nisu željeli policiji otkriti šifre, a kamoli da ih sami otključati. Iz komunikacije putem servera za kriptiranu komunikaciju Sky Ecc i Anom, koja je pribavljena putem istražnog naloga od Francuske i međunarodne pravne pomoći SAD-a, istražitelji su došli do korisnih saznanja, prenosi Jutarnji list.

U razgovorima je ekipa, naime, detaljno objašnjavala na koji način i od koga dugi niz godina nabavlja drogu, kome su je i po kojoj cijeni dalje preprodavali, a može se iščitati i njihova spremnost da, ukoliko budu uhićeni tijekom šverca, u tom slučaju nema suradnje s policijom te će im biti plaćeni odvjetnici i slat će im se novac u zatvor. Imali su prisne i razgranate odnose s osobama koje drogu proizvode i krijumčare, a nakon što su dogovarali kupnju, oslanjali su se opušteno na niz zaštitnih mehanizama kako bi prikrili tragove. Pa su tako kriminalisti zaključili da je kodno ime jednog od vođe, Viktora Milakoviće, bilo Putin.

Pročitajte i ovo Molitelji u Zagrebu i performans Tiha misa - 16 umjetnica najavila tužbu Pernar izazvao šokantni incident na Tihoj misi: "Moje grudi su moje grudi". Oglasio se na mrežama: "Ljevičarka je u panici"

Dio sadržaja poruke koje je pisao 4. ožujka 2021. godine to potvrđuje: "... Brate, sve oni znaju. Brate ja sam, Putin je." Milaković je u razgovorima znao spominjati i određene adrese, kućne brojeve, datume rođenja, datume s prometnim nesrećama, smrti pojedinih osoba.

U kriptiranoj komunikaciji drugi vođa bande Darko Jandrić bio je, pak, Robin Hood te je dijelio, među ostalim, fotografije svoje djece, ali je pisao i poruke u kojima su isto oni bili predmet razgovora. U jednom od razgovora Putina i Robina s drugim osobama iz veljače 2020. dogovaraju isporuku droge za Sloveniju, spominje se i Istanbul te plaćanje 150.000 eura unaprijed.

Sva trgovina drogom, ako je suditi prema razgovorima, nije išla bez problema. Neka droga nije bila naplaćena i na to se požalio Jandrić te kroz poruke dao do znanja i da je nekom čovjeku bio uzeo stan jer mu nije imao otkud platiti. Zanimljivo je i da je, iako mu je na granici pala droga, ponovno od iste osobe iz Crne Gore naručio novih 200 kilograma marihuane.

Pročitajte i ovo Molitelji u Zagrebu i performans Tiha misa - 20 prva subota u mjesecu VELIKA FOTOGALERIJA Muškarci klečali u centru Zagreba i molili za žensku čednost: Pred njih je stala žena s krvavim nogama

U njihovom poslovanju bilo je i prigovaranja. Pa tako Milaković prigovara Jandriću u svibnju 2020. što je dogovorio plaćanje 180 kilograma marihuane za 180.000 eura gotovine. "...Imaš taj problem što trčiš kad nemaš robu u rukama i potpisuješ đavolji ugovor... Nek nađu drugdje gdje lova na drvetu raste, ali 180.000 eura za žbunje u rinfuzi? Dozovi se pameti, molim te", ljutit je bio Milaković da bi dan kasnije Jandrića za trgovinu marihuane u Rijeci - pohvalio.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, Milaković tijekom boravka u istražnom zatvoru nije imao posjeta niti je primao uplate od ikoga. Dok su Jandrića posjećivali članovi obitelji, koji su mu i vršili uplate na zatvorski polog.

Pročitajte i ovo Norovirus: Vrlo zarazna infekcija proširila se među gostima četiriju vjenčanja blizu Zagreba! Evo gdje se virus obično skriva i koji su simptomi Masovna zaraza Nakon horor vjenčanja u Zaprešiću i privremena zatvaranja, oglasio se popularni resort: "Žao nam je!"

Tijekom petka i subote osumnjičeni su ispitivani u prostorijama USKOK-a. Petorica osumnjičenih od ranije se već nalaze iza rešetaka, četvorica su u istražnom zatvoru, a jedan služi kaznu, a USKOK je za sedmoricu predložio od suca istrage Županijskog suda u Zagrebu pritvaranje dok za ostale navode da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podnošenje takvog prijedloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene