Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Droga sve dostupnija

Kriminalist otkrio zapanjujuće podatke dobivene analizom otpadnih voda te poručio: "Tu je velika i tamna brojka..."

Je li droge u Hrvatskoj više ili policija bolje radi pa je dojam da više i zapljenjuje? Kriminalist Odjela za forenziku Sveučilišta u Splitu Tonći Prodan bio je gost Dnevnika Nove TV.

Tonći Prodan, kriminalist Odjela za forenziku Sveučilišta u Splitu, za Dnevnik Nove TV komentirao je policijsku zapljenu droge.

Dao je svoje mišljenje je li droga sve dostupnija na ulicama. "Logika Schengena je liberalizacija prometa. Sigurno je onda da se i ovakve robe mogu provući, s obzirom na to da ne postoje kontrole na granicama kao ranije. Međutim, policija ima pravo provođenja kompenzacijskih mjera", pojasnio je Prodan.

Jedna od vodećih britanskih bandi je pala u Hrvatskoj, iako nije u Schengenu, rekao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan. "Ujedinjeno Kraljevstvo ima povlašteni položaj kao velika i moćna zemlja. Što se tiče njihovog rada ovdje, teško možete provoditi autonomni rad bez lokalnih suradnika. Velika je suradnja s obavještajno-sigurnosnim službama. To bitno olakšava rad. Dobra strana Schengena je da se istrage provode puno lakše. Postoje zajedničke evidencije u Schengenu i možete doći do informacija o pojedincima", istaknuo je.

Koliki je zapravo problem što se neće saznati konačna destinacija zaplijenjene droge? "Kad su u pitanju kriminalne skupine - imaju velik broj suradnika. Svaki od posrednika ima svoj način pakiranja i transporta robe. To bitno otežava rad policiji. Međutim, često puta se ne zna gdje ta droga završi. Tu je velika i tamna brojka - samo se jedan dio droge otkrije, a drugi završava tko zna gdje", pojašnjava Prodan.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova salva Milanović opleo i po Grliću Radmanu: "Zadatak mu je da bude Plenkovićevo kučence. Mozak mu ne može biti konzistentan dvije sekunde"

Na području tri priobalne županije i u Zagrebu u petak je uhićeno više pripadnika skupine osumnjičene za krijumčarenje i preprodaju droge. Neki od njih imali su i hrvatske putovnice. "Hrvatska putovnica je odavno tražena jer njome možete gdje hoćete", kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Zagrebu i tri županije Velika akcija USKOK-a i policije zbog droge, novi detalji: Među uhićenima je i suvlasnik poznatog zagrebačkog noćnog kluba

Komentirao je i porast konzumacije crystal metha. "On je već 10,15 godina na tržištu Europske unije. Droga se u EU-u jako konzumira. Oko 20 posto populacije studenata konzumira drogu, 30-ak posto u dobi od 15-60 godina. Kad je Hrvatska u pitanju, prema određenim studijama - droga je postala puno dostupnija, za 500-1000 puta ukoliko govorimo o kokainu, kanabisu, amfetaminima", naveo je Prodan.

"Analizom otpadnih voda se došlo do podataka da je u Europskoj uniji najveća konzumacija upravo u Zagrebu preko tjedna, a vikendom u Amsterdamu", rekao je Prodan.

"Policija je jako efikasna u otkrivanju. Prošle godine je bilo više od 2100 neovlaštene trgovine i proizvodnje droge. Policija i obavještajne službe koriste razne metode. Naravno, tu postoje i mjere tajnog prikupljanja podataka koje odobrava Vrhovni sud. Postoji cijeli niz mjera", zaključio je Prodan.

 

Više o drogama u Hrvatskoj pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene