Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostalo još 10 dana

Teku posljednji dani do zastare za tužbe vezane za preplaćene kamate u "švicarcu", iz Udruge Franak imaju važan savjet

Franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Još je samo deset dana ostalo prije nego što u slučaju "švicarac" nastupi zastara za tužbu oko preplaćenih kamata. Velik broj dužnika koji su konvertirali kredite i dalje ne pokreće tužbe jer se ne usude riskirati dok Vrhovni sud ne donese odluku o ništetnosti valute.

Maja Gavran pokrenula je tužbu prije tjedan dana. Od banke želi povrat novca i zbog preplaćenih kamata i podivljalog tečaja. Zato što je konvertirala kredit morala je tužiti po obje stavke prije 13. lipnja. I bez odluke Vrhovnog suda o ništetnosti valute ipak je odlučila riskirati.

''Kod mene ako zaokružite moj tuženi iznos na 90 tisuća kuna onda kamata čini 30 tisuća kuna, a valuta čini 60'', rekla je Maja Gavran, korisnica kredita.

Tko nema veliki iznos preplaćenih kamata, a konvertirao je kredit ne mora ni tužiti banku za kamate, savjetuje saborski zastupnik Goran Aleksić.

''Nije kraj svijeta ukoliko netko ne tuži 13.6. najkasnije. U tom slučaju treba pričekati odluku o revizijama banaka i tužiti samo tečaj. Dužnici koji nisu konvertirali kredite, koji su otplatili prije trebaju sad tužiti samo kamatu, čekati revizije banaka i onda tužiti i za tečaj'', kazao je Aleksić.

Iz Udruge Franak ističu da rizik tužbe nije velik ni ako Vrhovni sud presudi u korist banaka jer dužnici tada mogu povući dio tužbe oko tečaja pa sudski i odvjetnički troškovi neće biti jako visoki.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Preplaćene kamate Udruga Franak: Hitno pronađite odvjetnike za zastupanje, tužiti možete najkasnije do 13. lipnja!

Pročitajte i ovo Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Na općinskim sudovima Dvije presude u slučaju "Franak": Banke će morati vratiti desetke tisuća kuna za preplaćene kamate na kredite

''Na primjer, 90.000 je visina tužbenog zahtjeva. Ako bude negativna presuda i potrošač odluči odmah povući tužbu, u tom trenutku on već ima nastali trošak od 2400 kuna'', pojašnjava Sandra Žiga iz udruge Franak.

Banke smatraju da su konverzijom kredita dovoljno obeštetile dužnike i upozoravaju ih kako dosadašnje presude u korist banaka pokazuju da parnice mogu završiti i njihovim porazom.

''Slobodni smo još jednom napomenuti da će sudski procesi u vezi kredita u CHF biti dugotrajni, složeni, skupi i s neizvjesnim ishodima, kao što je bio slučaj i do sada'', poručuje Hrvatska udruga banaka.

Maja ipak vjeruje kako će na sudu pobijediti i od banke, sa zateznim kamatama, dobiti ukupno 150 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene