Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na općinskim sudovima

Dvije presude u slučaju "Franak": Banke će morati vratiti desetke tisuća kuna za preplaćene kamate na kredite

Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
U dva dana, dvije presude u Karlovcu i Zagrebu oko slučaja "Franak". Banka mora vratiti 45.000 preplaćenih kamata iz konvertiranog kredita, stoji u jednoj presudi, a u drugoj kako banka mora vratiti 25.000 kuna preplaćenih kamata, a ništetnima su proglašene i valutna klauzula i promjena kamatne stope. Zagrebački sud presudio je i kako od dana podizanja tužbe do kraja otplate banka mora primjenjivati početni tečaj za CHF anuitete.

Karlovački općinski sud utvrdio je 11. travnja 2019. ništetnom ugovornu odredbu o promjeni kamatne stope odlukom banke u konvertiranome CHF kreditu te banka mora vratiti potrošaču 45.000 kuna, pripadajuće zatezne kamate oko 30.000 kuna i platiti troškove sudskog postupka u iznosu 16.000 kuna. 

Pročitajte i ovo Danica Ramljak Konačna pobjeda Bivša ravnateljica Ruđera: "Prekrasan je osjećaj što su svi sudovi u Hrvatskoj potvrdili da sam nezakonito smijenjena" Denis Smajo, suradnik udruge Potrošač (Foto: Dnevnik.hr) Slučaj franak Poznati aktivist u slučaju Franak poručio: "Budimo spremni svi u isti dan podignuti tužbe protiv banaka!"

Radi se o presudi koja je donesena nakon što je najprije presuđeno u korist banke, ali je Županijski sud u Puli ukinuo negativnu presudu. Nakon ukidanja te presude, prvostupanjski sud je presudio u korist potrošača i to netom nakon rješenja Vrhovnog suda kojim je utvrđeno da potrošači imaju pravni interes utvrđivati svoja prava za ugovore u šcvicarskim francima koji su konvertirani. 

12. travnja zagrebački Općinski sud je presudio da su u nekonvertiranome CHF ugovoru o kreditu ništetne promjene kamatnih stopa i valutna klauzula CHF. Presudom je utvrđeno: 

1. Da su ništetne odredbe o promjeni kamatne stope i odredbe o valutnoj klauzuli CHF.
2. Da banka tužitelju mora isplatiti 25.500 kuna preplaćenih kamata i pripadajuće zatezne kamate.
3. Da od dana podnošenja tužbe banka mora zaračunavati CHF anuitete po početnome tečaju odnosno po tečaju u vrijeme kada je zaključen ugovor o kreditu.

Tužitelj će morati još jednom tužbom tražiti i razliku tečaja. 

"Presudom se dobilo preplaćene kamate i zatezne kamate, konverzijom se to nije dobilo. Presudom se dobila u nastavku naplata anuiteta po početnome tečaju uz primjenu kamatne stope 3,23%, dok se konverzijom dobilo veće anuitete od tih anuiteta iz presude, uz primjenu veće kamatne stope. Na temelju buduće tužbe, novom presudom će se dobiti i razlika tečaja uz zatezne kamate, što se također konverzijom nije dobilo", stoji u priopćenju Udruge Franak. 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene