Vrhovni sud će, priopćili su, do kraja srpnja donijeti odluku koju čekaju tisuće građana koji žele krenuti u privatne tužbe protiv banaka u slučaju 'švicarski franak'.

Galerija


Riječ je o reviziji odluke Visokog trgovačkog suda da je valutna klauzula švicarski franak ništetna.

Vezani članci Zaštitari u pucnjavi spriječili razbojništvo kod Lesnine (Foto: Filip Kos/PIXSELL) - 4 Vrhovni sud povećao zatvorsku kaznu pljačkašu: Maskiran zaštitaru prijetio automatskom puškom, on ga ispratio kišom metaka Vrhovni sud, zgrada Vrhovni sud potvrdio presudu za paljenje kuća u akciji Medački džep 1993.

Aktivisti ističu da je to prekasno i da će brojnim potrošačima koji su konvertirali kredite to stvoriti rizik i neizvjesnost jer moraju krenuti s tužbama, a ako odluka Vrhovnog suda bude u korist banaka - prijetio bi im gubitak parnice.

"Ta odluka je trebala biti već krajem prosinca. To je slučaj koji traje već sedam godina. Sud EU-a je rekao svoje, u kojem slučaju je klauzula švicarski franak ništetna. Sve to što je sud EU-a rekao kod nas se i dogodilo, ljudi nisu upozoreni na rizike prema tome - nema tu nekog velikog pitanja. Ne znam zašto se toliko dugo čeka", pita se saborski zastupnik Goran Aleksić.

Pravno pitanje koje treba razriješiti kako bi se odlučilo o pravnom lijeku, do sada se nije pojavljivalo pred ovim sudom te zahtijeva stanovito vrijeme za njegovo proučavanje, promišljanje, sazrijevanje odluke te u konačnosti i za obrazloženje same odluke, poručio je Vrhovni sud RH.

"Svi oni koji još nisu zatražili dokumentaciju, pretpostavljamo da neće dobiti dokumentaciju do nastupa zastare. Zato mi preporučamo svim potrošačima da zatraže dokumentaciju svakako", kazala je Sandra Žiga iz Udruge franak.

"Mogu pokrenuti tužbu i bez sve te dokumentacije ali trebaju pokazati dokaz da su tražili dokumentaciju i dokazati da ju nisu dobili od banke. U tom slučaju se može napisati stupnjevita tužba i sud je dužan to prihvatiti i obvezat će banku u sudskom postupku da dostavi tu dokumentaciju", objasnio je odvjetnik Nenad Horvat.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Plenković o liječenju Spinrazom: "Hoće li neki pacijent dobiti lijek nije stvar političke volje"