Gabrijela Žalac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Gabrijela Žalac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Predstavnici oporbe ocijenili su u ponedjeljak da je nuđenje ostavke ministrice regionalnog razvoja Gabrijele Žalac, koju premijer Andrej Plenković potom nije prihvatio, prevara javnosti i igrokaz dogovoren između ministrice i premijera.


Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ustvrdio je kako je ostavka koju je Žalac ponudila nakon nesreće u kojoj je stradala 10-godišnjakinja, koja je podletjela pod vozilo kojim je Žalac upravljala bez valjane vozačke dozvole, prevara građana.

Interni dogovor Plenkovića i Žalac

Vezani članci Vlak za Križevce, ilustracija (Foto: Damir Špehar/PIXSELL) Nesreća kod Križevaca: Vlak s 20 putnika iskočio iz tračnica Gabrijela Žalac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Neslužbeno doznajemo: Premijer Plenković bi se mogao zahvaliti na suradnji ministrici Žalac

"Žalac je kao ponudila ostavku, Plenković je odbija. Njih dvoje su to dogovorili. To je samo igrokaz", rekao je Grmoja za Hinu.

Ministrica, ističe, nije ni trebala nudit mandat na raspolaganje jer premijer svakako ima njezin mandat, pa je može smijeniti ako to zaista želi.

"Ovo mi sve sliči na igrokaz kako bi se maknuo fokus s ministrice Žalac, slično kao što je i bila najava SDSS-ova Milorada Pupovca da razmišlja o izlasku iz Vlade uoči izbora u Lici", zaključio je Grmoja.

I čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić smatra da je nuđenje ostavke ministrice Žalac igrokaz za javnost.

"Da je Žalac stvarno htjela dati ostavku, dala bi neopozivu ostavku. To je bio njihov interni dogovor", smatra Sinčić.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ustvrdio je da okolnosti koje su dosad poznate i dosadašnji slični slučajevi iz vremena bivše Vlade "još ne upućuju na to da bi samo zbog ovoga ministrica trebala odstupiti".

"Ipak, davanje mandata na raspolaganje i njegovo neprihvaćanje jest jedna vrsta igrokaza da se ministricu oslobodi tereta odgovaranja na neugodna pitanja. Ako se Vlada u subotu očitovala da ne očekuje ostavku, onda ovo doista nije bilo potrebno", smatra Bauk.

No, vožnja bez valjane dozvole gotovo tri godine ukazuje na spektakularnu količinu nemara ministrice koji će se vjerojatno spominjati prilikom svake dvojbene situacije s kojom se bude susrela u radu, dodao je.

Poruka da za ministre zakoni ne vrijede

Čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš kaže kako nije ni očekivala drugačiju premijerovu reakciju jer njegovo vladanje karakterizira bahatost.

"Politička, moralna ili ljudska odgovornost trenutno ne stanuju u Banskim dvorima. Plenković je ovime poslao poruku da za ministre zakoni ne vrijede i da su iznad običnih smrtnika", drži Mrak Taritaš.

Slično misli i predsjednik Demokrata Mirando Mrsić koji je ocijenio da su Plenković i HDZ "svim građanima koji poštuju zakone pljunuli u lice i jasno poručili da su iznad Ustava i zakona".

Ministrici Žalac, koja je lagala prilikom davanja prisege u Saboru, Plenković je odobrio da i dalje slobodno krši zakone, poručio je Mrsić.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak premijerovo odbijanje ostavke ocijenio je sramotnim, uz napomenu da se to može dogoditi samo u Hrvatskoj.

"Bez obzira da se to može dogoditi svakome, ministrica u Vladi nakon takvog događaja mora dati ostavku. Nema nuđenja mandata na raspolaganje, nema 'žao mi je', nema drugih opcija", kazao je.

No, poruka Plenkovića, koji je stao iza tog nemoralnog čina, je još veća greška. "Plenković je poručio 'mi iz HDZ-a vas gazimo, gazit ćemo vas i ubuduće, a vi ćete to trpjeti'", zaključio je Beljak.

Tužiteljstvo pitanje isteka vozačke dozvole ministrice Žalac prebacuje na policiju, policija na tužiteljstvo

Iz Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima u ponedjeljak su rekli da je nadležna policijska postaja obavila postupanje vezano za prekršaj (istek vozačke dozvole) ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac, koja je u subotu automobilom naletjela na djevojčicu, dok iz policije kažu kako su,utvrdivši da je ministrica vozila s nevaljalom dozvolom, o tome izvijestili tužiteljstvo.

U vinkovačkom tužiteljstvu ističu da su poduzeli zakonom predviđene radnje kako bi utvrdili okolnosti pod kojima je došlo do nesreće, u kojoj je u subotu u Vinkovcima ministrica Žalac osobnim automobilom udarila u 10-godišnju djevojčicu koja joj je istrčala pred automobil, pa među inima i okolnost da je vozila s isteklom vozačkom dozvolom.

"Vezano za prekršaj iz čl. 196. st. 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (istek vozačke dozvole), postupanje je u tom dijelu obavila nadležna policijska postaja slijedom čega državno odvjetništvo nije nadležno za odgovore na pitanja u odnosu na taj prekršaj", poručili su iz Općinskog državnog odvjetništva.

Iz vukovarsko-srijemske policije su pak, na Hininu zamolbu za provjerom podatka kada je ministrici Žalac istekla vozačka dozvola, uputili na DORH.

U međuvremenu, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac je na konferenciji za novinare priznala da joj je dozvola istekla još 9. lipnja 2016. godine.

Zbog moralne obveze, rekla je, podnijela je ostavku premijeru Andreju Plenkoviću ostavku, koju premijer nije prihvatio smatrajući da propust s vozačkom dozvolom nije vrsta prekršaja za koji bi od nje tražio da napusti Vladu.

Prema spomenutom članku Zakona, motornim vozilom i tramvajem u prometu na cesti može samostalno upravljati samo osoba koja ima važeću vozačku dozvolu izdanu u RH, inozemnu vozačku dozvolu ili međunarodnu vozačku dozvolu, za onu kategoriju vozila kojom upravlja u prometu na cesti.

Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač/ica koji upravlja vozilom u prometu na cesti, a isteklo mu je važenje vozačke dozvole te ako je ispunio uvjete za upravljanje motornim vozilom, a nije mu izdana vozačka dozvola. Kako je ministrica policiji kaznu platila na mjestu nesreće, kazna joj je bila 500 kuna, odnosno polovica od propisane.

Policija je očevidom utvrdila da je ministrica oko 10 sati u vinkovačkoj Ulici Sv. Ćirila i Metoda Peugeotom 308 naletjela na 10-godišnjakinju koja je neoprezno pretrčavala cestu

Ministrici alkotestom nije utvrđena prisutnost alkohola. (Hina)