Ministrica EU fondova Gabrijela Žalac dala je izjavu u vezi s nesrećom u Vinkovcima. Izjavila je kako je premijeru ponudila mandat na raspolaganje. Bez vozačke dozvole je od lipnja 2016. godine.

Galerija


"Ja naprosto zbog šoka nisam bila u stanju u subotu dati izjavu. Izletjela mi je pred auto djevojčica. Išla sam u trgovinu. Na licu mjesta sam joj pomogla. Jako sam potresena. Ne znam što da kažem. Nisam ni znala da je vozačka istekla. Evo, tu je vozačka dozvola koja je istekla 9. 6. 2016. godine. No to me ne opravdava.

Vezani članci Sudar u Splitu Strašna prometna nesreća u Splitu: Sudarila se dva automobila, a teško stradali pješaci. Među njima i dijete Nesreća Za dlaku izbjegli tragediju! Tata u zadnji čas spasio dijete od pomahnitalog vozača

Meni je samo važno da je djevojčica dobro. To mi je najvažnije. Posjetila sam je u bolnici. Drago mi je da se dobro oporavlja. Premijeru sam već u subotu ponudila svoju ostavku. Jutros sam s njim o tome razgovarala, ponudila mu mandat na raspolaganje. To je takav splet okolnosti, koji ja... evo, iza Crkve... ja sam pokušala izbjeći, jesam srećom i to je sve što ja imam reći", izjavila je ministrica.

Na konstataciju novinara da je prekršila zakon, ministrica je kazala da je upravo zbog toga dala novinarima na uvid svoju vozačku dozvolu.

"Ja naprosto nisam znala da je istekla, ja ju ne otvaram, od kada sam u Zagrebu ne vozim, imam vozača... vikendom samo kad sam kod kuće, što skočim obaviti. Ja sam ponudila ostavku iz moralnih, iz svih drugih razloga", napomenula je.

Na pitanje zašto nije ponudila neopozivu ostavku, ministrica je izjavila: "Ne znam što bih vam rekla o tome, osim da sam u šoku. Ispričavam se hrvatskoj javnosti. Iz neznanja koje me ne opravdava, misleći da vozačka vrijedi duže. Ja to, vjerujte, do subote nisam znala."

Ministrica ne zna kojom je brzinom vozila.

"To će vam reći policija. Ja sam vozila, možda 30 na sat. Dobro znam tu ulicu. Jednostavno sam u stanju šoka. Samo mi je bitno da je malena dobro", rekla je ministrica u suzama. Smatra da i dalje može kvalitetno obavljati dužnost.

"Razgovarala sam s premijerom o tome u subotu, dok je trajao policijski očevid. Premijer će o svemu odlučiti. Ispričavam se, jednostavno nisam znala, nisam znala", još je jedanput ponovila.

Nije mogla reći koliko je puta vozila bez valjane vozačke dozvole, ali je kazala kako vozi vikendima.

"Ne mogu reći koliko puta sam vozila auto... Ja jednostavno vozim auto samo vikendom, kada dođem u Vinkovce, ako dođem svaki vikend, to je jedino što ja vozim auto." Ministrica je kazala kako ju policija do sada nije zaustavljala.

"Dala sam mandat na raspolaganje u subotu i jutros na sastanku i to je sve što mogu reći", zaključno je izjavila Žalac.

Vozila bez valjane vozačke dozvole

Ministrica je u subotu u jutarnjim satima u Vinkovcima osobnim automobilom naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala kolnik. Ministrica nije bila u alkoholiziranom stanju, ali je vozila bez valjane vozačke dozvole.

Ministrica se do sada o nesreći očitovala jedino na Facebooku, a djevojčicu, koju je udarila vozilom, posjetila je u bolnici.

Žalac je izrazila duboko žaljenje zbog nesreće, mogućnost ostavke nije spomenula, a što se tiče vožnje bez valjane vozačke dozvole, ministrica je na Facebooku napisala:

"Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu'', napisala je Žalac.

Iz Vlade su za DNEVNIK.hr potvrdili da ne očekuju ministričinu ostavku i da vožnja bez valjane vozačke dozvole nema veze s nesrećom.

Nakon 157 poginulih u padu zrakoplova, Ethiopian Airlines prizemljio svoju flotu

HT B2Run ove godine u humanitarnom duhu