Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ostaje ministrica"

Plenković nije prihvatio ostavku ministrice Žalac: "Ovo nije prekršaj zbog kojeg bih ja tražio da ministrica napusti Vladu"

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković i ministrica Gabrijela Žalac (Foto: Pixell) Premijer Andrej Plenković i ministrica Gabrijela Žalac (Foto: Pixell) Foto: Pixell Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Premijer Andrej Plenković i ministrica Gabrijela Žalac (Foto: Pixell) Galerija 1/4 >>
Nakon što je ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac ponudila ostavku i stavila mandat na raspolaganje, premijer Plenković dao je izjavu. Rekao je da ne prihvaća ministričinu ostavku.

"Izražavam žaljenje zbog prometne nesreće. Najvažnije je da je djevojčica dobro i da je dobila svu potrebnu skrb. Što se tiče neproduljenja vozačke dozvole, to je jedan propust, svojevrsni nemar, to nije kazneno djelo, to je prekršaj i ministrica Žalac će izvaditi novu vozačku dozvolu.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Bivši stranački kolege Hoće li Plenković Penavi opet postati najbolji premijer? Od slugana preko mafije do pokojne babe Andrej Plenković Nakon izbora Plenković: "Milanović okolo zove ljude, a onda oni zovu mene"

Neke vozačke su trajale do 65. godine. Sada se moraju produljivati svakih 10 godina", rekao je. Na pitanje kakva se poruka ovime šalje, premijer je rekao kako je s ministricom razgovarao o cijelom događaju više puta.

"Ministrica i ja smo razgovarali više puta tijekom subote i jutros. Ona je ponudila svoj mandat na raspolaganje, prepustila je odluku meni, spremna je prestati biti ministrica. To je vrlo korektan i vrlo moralan potez.

Međutim, ja sam razmišljao o ovome od subote i jučer i danas, smatram da po načelu razmjernosti, ovo što se nažalost dogodilo s prometnom nesrećom u okolnostima, moglo se dogoditi nekome drugome.

Propust s produljenjem vozačke dozvole nije vrsta propusta za koji bih ja od nje tražio da napusti Vladu", rekao je Plenković. Smatra da ministrica jako dobro radi svoj posao i da će moći nastaviti raditi taj posao, kao i ranije, "kada splasne šok".

"Prema tome, ona ostaje ministrica. To što nije produljila vozačku ne znači da ljudi ne trebaju produljivati vozačke dozvole. Ministrica je priznala da je to njezin propust. Ona, kao i drugi koji ne produlje vozačku, platit će prekršajnu kaznu", rekao je Plenković i priču zaključio s riječima:

"Propust je propust, ali to nije razlog za ostavku i ja je ne prihvaćam."

"Birači Milinovića-birači HDZ-a"

Komentirao je i izbore u Lici rekavši da je HDZ pobijedio pred listom aktualnog župana Ličko-senjske županije Darka Milinovića i da su glasovi koje je osvoji Milinović sve redom glasovi birača HDZ-a, birači desnoga centra. "HDZ je daleko najjača stranka u Lici, bio i bit će. Ovo je vrlo jasna i vrlo čvrsta pobjeda", smatra Plenković.

Komentirao je i odluku Katoličke Crkve u Koruškoj, koja je odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga. "Ovo je pitanje koje trebaju riješavati dvije Crkve", poručio je Plenković.

Odbacio je "nebulozne, zlonamjerne i bezobrazne teze koje se plasiraju u krajnje desnim krugovima", da Vlada pa čak i on sam snosi odgovornost i da su lobirali za zabranu održavanja mise na komemoraciji u Bleiburgu".

Komentirao je i situaciju s Uljanikom rekavši kako Hrvatska nije jedina država koja potporama pomaže brodogradnju.

Slučaj bez presedana

U vezi slučaja s Paga, premijer je rekao da ministrica Žalac radi svoj posao, očekuje da to radi i dalje te dodao kako je to slučaj bez presedana.

Na pitanje je li Žalac kandidat za povjerenicu EK-a, premijer je upitao: "Od koga ste to čuli? Kada budete to čuli od mene, onda ćemo o tome razgovarati", naglasio je.

Premijer je dao izjavu za medije nakon svečane sjednice Fakultetskog vijeća prigodom obilježavanja 350. obljetnice postojanja Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

"Pitanje moralne odgovornosti"

Nakon što je ministrica u subotu u Vinkovcima osobnim automobilom naletjela na djevojčicu koja je pretrčavala kolnik, i to bez valjane vozačke dozvole, danas se obratila medijma i u suzama poručila kako je premijeru ponudila ostavku te stavila svoj mandat na raspolaganje.

Otkrila je i da nevažeću vozačku dozvolu ima od lipnja 2016. godine. 

Podsjetimo, iz Ureda predsjednice objavili su, a vezano za slučaj ministrice Gabrijele Žalac, kako je "za Predsjednicu Republike Hrvatske to pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke".

Iz Vlade su za DNEVNIK.hr potvrdili da ne očekuju ministričinu ostavku i da vožnja bez valjane vozačke dozvole nema veze s nesrećom.

Oporba je zatražila ministričinu ostavku. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako se nesreća može dogoditi svakome, ali da je u slučaju ministrice Žalac u pitanju vožnja bez valjane vozačke dozvole, što je nepoštivanje zakona Republike Hrvatske. Dodao je da bi ministričina ostavka bila moralan čin, ali da "moral i ova Vlada ne idu u istu rečenicu“.

Aktualno Šokantna prepiska: Pedofil iz Dubrovnika djevojčici slao gnjusne poruke i nagovarao ju da mu šalje svoje gole fotografije Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 4 Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 4 Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 3 Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 3 Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 6 Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 6 Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 9 Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 9 Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP +4 Pedofil iz Dubrovnika (Foto: Facebook/Stop pedofiliji SP) - 8 Hrvatska Šokantna prepiska: Pedofil iz Dubrovnika djevojčici slao gnjusne poruke i nagovarao ju da mu šalje svoje gole fotografije 1/10 >>

Aktualno Nakon tragedije u Etiopiji Boeing otkazao predstavljanje novog modela aviona: "Naći ćemo drugu priliku za to" +0 Model aviona koji se srušio u Etiopiji (Foto: Dnevnik.hr) Svijet Nakon tragedije u Etiopiji Boeing otkazao predstavljanje novog modela aviona: "Naći ćemo drugu priliku za to" 1/1 >>

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene