Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrinjavanje otpada

Oporba o najavi izgradnje CGO-a: "Tomaševićev projekt je fantomski, obmanjivanje javnosti. Neće se realizirati"

Mislav Herman
Mislav Herman Foto: DNEVNIK.hr
Usuret sjednici Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, oporba je kritizirala najave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o izgradnji Centra za gospodarenje otpadom u Resniku. Poručili su kako se projekt neće realizirati.

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u srijedu je, dan prije sjednice Gradske skupštine poručila da je projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom gradonačelnika Tomislava Tomaševića fantomski, neće se realizirati, a protiv su i raskida ugovora za pročistač otpadnih voda.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a i potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman istaknuo je na konferenciji za novinare da će u četvrtak na sjednici Gradske skupština biti fantomska najava izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

"Nakon tri godine mandata i dva i pol mjeseca od prvoga odrona na Jakuševcu naš vrli gradonačelnik u srijedu pompozno predstavlja sažetak studije izvodljivosti za potrebe izgradnje cjelovitog sustava za gospodarenje otpadom ne samo u Zagrebu nego i u Zagrebačkoj županiji. Taj projekt je obično obmanjivanje javnosti, odnosno manipulativno skretanje pažnje s činjenice da Tomislav Tomašević pojma nema o zbrinjavanju otpada u Zagrebu", rekao je Herman.

Sigurno je, kaže, da se taj projekt neće realizirati jer ljudi iz struke govore da se danas krene sa svom potrebnom dokumentacijom teško da bi bili gotovi do 2028. samo s dokumentacijom.

Pročitajte i ovo USKOK, ilustracija Policija na nogama Velika akcija USKOK-a! Uhićenja u više gradova zbog organiziranog kriminaliteta

Napomenuo je i da će na sutrašnjoj sjednici raspravljati o krnjem sažetku na 50 stranica jer izvorna studija ima oko 900 stranica, te da je originalno to stara studija, pokojnog gradonačelnika Milana Bandića. Po tom sažetku, kaže, vidi i da cijena odvoza otpada skače duplo.

Herman je rekao i da je Tomašević sada za lokaciju Resnik na kojoj bi se trebao graditi budući Centar za gospodarenje otpadom (CGO), a u svibnju 2018. je bio protiv te lokacije. Također, prosvjedovao je protiv gradnje spalionice, odnosno energane na Resniku, a sada je njegov koalicijski partner SDP u misiji da opravda Tomaševića zahtjevom da se tamo gradi energana.

Herman je najavio i da će Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a biti protiv jednostranog raskida ugovora o koncesiji za pročistač otpadnih voda te se upitao je li odgovorno tako nešto raditi, što će biti jako skupo, i to zbog projekta koji se neće dogoditi jer na Resniku neće biti ništa.

Goluža: CGO treba locirati na periferiji

Nestranački zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža najavio je da njihov Klub neće podržati lokaciju u Resniku jer smatraju da rješenje nije da se CGO locira u urbanim dijelovima grada, već na periferiji gdje nema stanovništva kako ne bi negativno utjecali na zdravlje ljudi. Pozvao je gradonačelnika da otvori kvalitetan dijalog s građanima te da se obrati i Vladi jer smatraju da rješenje postoji i da bi Grad u dogovoru sa Zagrebačkom županijom mogao u županiji iznaći bolju i manje štetnu lokaciju a za uzvrat bi Grad Zagreb snosio kompletne troškove izgradnje tog postrojenja.

Pročitajte i ovo Policija u Splitu Završen očevid Tragedija u Splitu: Na ulici pronađen mrtav muškarac, naložena obdukcija

Najavio je i da ne mogu podržati raskid ugovora o koncesiji za pročistač otpadnih voda, jer ne žele dati bianco ček Tomaševiću u pregovorima s ljudima koji imaju važeću koncesiju.

Predsjednica Kluba neovisnih zastupnika (Barić, Fortuna, Lovrić, Rusak) Gordana Rusak rekla je da je studija izvodivosti CGO-a farsa, te koristi stare podatke iz 2019. što projekt diskreditira za EU financiranje, napomenuvši da se spominju BDP i troškovi stanovanja iz 2019. te se pita jesu li te podatke prepisali iz stare studije koju im je ostavila bivša vlast.

Lovrić: ZOV bio spreman na izdvajanje dijela zemljišta za potrebe izgradnje CGO-a

Zastupnik Ivica Lovrić kaže da Tomaševićev izgovor da mora raskinuti ugovor o koncesiji za pročistač otpadnih voda kako bi Grad ušao u posjed zemljišta, demantira pismo koje je koncesionar Zagrebačke otpadne vode (ZOV) poslao Gradu 5. srpnja prošle godine kao odgovor na upit pročelnice Ane Kaselj gdje ZOV navodi da su spremni na izdvajanje dijela zemljišta za potrebe izgradnje CGO-a i pozivaju Grad na usuglašavanje oko potrebnih aktivnosti.

Pročitajte i ovo Donald Trump Ključna pobjeda Trump na korak do republikanske nominacije! Biden poslao zabrinjavajuću poruku: "Sve je na kocki"

Dejan Kljajić (BM 365) najavio je da će podržati Tomaševićev prijedlog vezan za CGO zbog toga što ostaju dosljedni odluci koju su bili donijeli s koalicijskim partnerom HDZ-om u prošlom mandatu. Kaže i da Tomašević nakon nemilog događaja na Jakuševcu iz ladice vadi projekat bivšeg gradonačelnika Bandića i koalicijskih partnera HDZ-a i sa njim slavodobitno maše, pokazujući da ima rješenje za Jakuševec i Resnik.

Istaknuo je i da raskidom ugovora o koncesiji za pročistač otpadnih voda profitira jedino koncesionar i dvije najveće svjetske i europske banke.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene