Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A što čini Grad?

Još jedan radnik koji je stradao na Jakuševcu javio se Dnevniku Nove TV: ''Noću se često budim i prilikom zvukova se trznem. Strah me za kolege''

Aktualno Galerija Stjepan Kralj Stjepan Kralj Foto: Dnevnik Nove TV Radnici Čistoće - 2 Radnici Čistoće - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Radnici Čistoće - 1 Radnici Čistoće - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Jakuševec - 1 Jakuševec - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Jakuševec - 2 Galerija 1/5 >>
Nakon potresne i šokantne ispovijesti ozlijeđenog radnika u odronu Jakuševca, Dnevniku Nove TV javio se još jedan radnik. Radnici su fizički, ali i psihički loše. Kako će se pobrinuti za radnike koji su stradali na radnom mjestu, Grad je pitala reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Još uvijek se istražuju okolnosti odrona na Jakuševcu. Radnicima nije svejedno.

Bili su to trenuci užasa. Stjepan Kralj, vozač kamiona Čistoće ovako je samo za naše kamere opisao što se dogodilo tog kobnog dana na Jakuševcu.

"Kompletno sam bio u mulju, više do 50 kilograma mulja na sebi baca me van na cestu kraj kamiona i ondje ostajem ležati. A kolega Josip jednostavno nestaje i nakon dvije, tri minute ga čujem preko ograde u tom mulju da viče - kolega, ja sam ozlijeđen, nemam ruke. Pomoć, pomoć, pomoć!", prisjetio se Kralj.

Više od mjesec dana prošlo je od odrona, čelni ljudi iz Holdinga i Grada nisu mu se javili nakon nesreće. Oni pak kažu da vode brigu o ozlijeđenim radnicima te da imaju plan.

"Pobrinuli smo se za to da radnicima osiguramo psihološku pomoć. Nakon njihova povratka na rad naći ćemo odgovarajuće rješenje koje će biti odgovarajuće i radnicima i nama, a u smislu njihova nastavka profesionalnog rasta i rada", rekla je Željka Šurbek Deduš, direktorica Sektora za upravljanje ljudskim potencijalima Zagrebačkog holdinga.

Pročitajte i ovo Mrki medvjed Jampil Azijski mrki medvjed Mrki medvjed koji je preživio rat u Ukrajini pronašao novi dom

Ako netko od ozlijeđenih radnika izgubi radnu sposobnost, mijenjat će radno mjesto, ali zadržat će se koficijent. Plaća ne smije biti niža.

"Ako Holding to ne bude ispoštovao, sinidkat komunalnih radnika će inzistirati da se to ispoštuje temljem zakona", kaže Mumin Hodžić, predstavnik Sindikata komunalnih radnika i vozača zagrebačke Čistoće.

Uz tri radnika Čistoće, na bolovanju je i pet radnika Zrinjevca koji su bili tamo kada se odron dogodio, a reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović čula se se s još jednim ozlijeđenim radnikom: ''U poruci mi je napisao da i danas osjeća posljedice ove nesreće - bolove u rebrima i donjem dijelu leđa. Kaže: Noću se često budim i prilikom zvukova se trznem. Strah me za kolege iz Čistoće. Dodaje da se više nikad neće moći vratiti na Jakuševačko brdo.''

Još nitko od radnika nije odbio posao, ali iz Sindikata kažu da je psihoza prisutna kod većina kada dolaze na istovar smeća.

"Moramo ići za trajnim rješenjem, ne možemo ovako na nesiguran način, ne znamo je li se dogodila eksplozija, odron sam od sebe ili nekakve druge prirode", rekao je Hodžić.

Pročitajte i ovo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Struka ima svoj stav Farsa pod velom procedure: Tko će biti novi šef DORH-a? '' Kao da kandidati žele sakriti svoje prave namjere''

Trajno rješenje ne nazire se jer iz Državnog inpektorata i dalje odgovoraju da još uvijek ne znaju zašto i kako je došlo do odrona na Jakuševcu. Smrad s brda nikad nije bio jači, a sigurnost radnika nitko ne može jamčiti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene