Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje Jakuševca

VIDEO Tomašević otkrio kada će otvoriti Centar za gospodarenje otpadom u Resniku: "Nećemo nikoga čekati"

Za dugoočekivani projekt Centra za gospodarenje otpadom, o kojemu se aktivnije počelo razgovarati nakon odrona na odlagalištu otpada Jakuševec, konačno će se predstaviti studija izvodljivosti.

Uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati 25. siječnja zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je konferenciju za medije na temu studije izvodljivosti za Centar za gospodarenje otpadom u Gradu Zagrebu, a koji će biti u Resniku.

Krajem prošle godine gradonačelnik Tomašević najavio je da će na sjednicu Skupštine do kraja siječnja uputiti studiju izvodljivosti koja će odgovoriti na pitanje kakvo će postrojenje Grad Zagreb graditi kako bi se moglo zatvoriti odlagalište Jakuševec

"Nećemo više nikoga čekati, idemo sa sažetkom studije koja sadrži 50 stranica, kao što su to napravile i druge županije kada su planirale svoje centre. Kada se taj Centar za gospodarenje otpadom izgradi, tada ćemo moći zatvoriti odlagalište Jakuševec."

"Radimo jedno hibridno postrojenje koje u isto vrijeme zaprima miješani komunalni otpad, biootpad, ali isto tako papir, plastiku i metal. Imat ćemo dodatna postrojenja na jednom mjestu", naglasio je gradonačelnik. 

Pročitajte i ovo Prizori nakon napada Sumnja se na terorizam Dvojac napao ljude nožem, a onda ih gazio automobilima: Jedna osoba preminula, najmanje 13 hospitalizirano

"Ako ne bude nikakvih podmetanja i kočenja, možemo izgraditi ovo postrojenje 2028. godine sa svim dozvolama", rekao je Tomašević. 

"Nismo obvezni sažetak studije staviti na Gradsku skupštinu, ali želim političku podršku Skupštine vezano za lokaciju. Tko god treba ima problema s ovom lokacijom, za koju mislim da je dobra, zanima me - koja je alternativa", zaključio je. 

"Spremni smo financirati cijelo postrojenje"

Zagrebački gradonačelnik naglasio je da je Grad Zagreb spreman financirati cijelo postrojenje, ako će biti bilo kakvih kašnjenja iz perspektive dobivanja EU financiranja da neće čekati.

"Nećemo čekati nijedan dan kako bismo ovo postrojenje izgradili. Spremni smo izgraditi cijelo postrojenje pomoću razvojnih kredita", naglasio je Tomašević.

Rekao je da postoje tri varijante kojima bi se moglo izvesti rješenje Centra za gospodarenje otpadom. Svako je procijenjeno na oko 140 milijuna eura, ovisno o tehnološkom rješenju. 

"Nijedna nema veze s Kaštijunom ili Marišćinom, o razlikama ćemo govoriti u idućih deset dana. Svaka je varijanta dovoljna da se zatvori odlagalište Jakuševec."

"S obzirom na to da će u postrojenje u Resnik, uz otpad iz Zagreba dolaziti i onaj iz Zagrebačke županije, dakle riječ je o zajedničkom postrojenju, tražili smo da naredne četiri godine miješani komunalni otpad iz Zagreba bude odvezen na njihovo odlagalište u Zaprešiću. Pritom smo ponudili da županija ne mora ni centom sudjelovati u izgradnji centra u Resniku, ali to nismo uspjeli dogovoriti, odbili su nas", rekao je Tomašević.

Vezano za dva odrona na Jakuševcu, gradonačelnik je rekao da se uzrok još utvrđuje i da bi sudski vještaci trebali utvrditi odgovornost te bi se posljedično trebalo znati kako sanirati odron. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene