Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamo ide novac?

Nakon više od dva mjeseca dobili smo odgovor Porezne uprave zašto se milijunska zarada od prodaje karata za dubrovačke zidine ne fiskalizira

Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr)
Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pogled sa dubrovačkih zidina (Foto: Dnevnik.hr) Pogled sa dubrovačkih zidina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milka iz Splita (Foto: Dnevnik.hr) Milka iz Splita (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovačke zidine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr) Cijena karte za zidine (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +4 Priopćenje Porezne uprave (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/9 >>
Više od dva mjeseca čekali smo odgovor Porezne uprave na pitanje zašto Društvo koje upravlja dubrovačkim zidinama i proda više od milijun karata na godinu te iste karte ne fiskalizira. Građani negoduju, novac bi se, kažu, mogao bolje raspodijeliti i sve bi moglo biti transparentnije.

Cijena karte nije problem za ovakvo iskustvo. Milka iz Splita kaže da je to skupo, no ipak ne žali za novcem. "A normalno da je skupo, ali ima se što vidjet, čovjeku je skupo tko ne može priuštit, ali ima se što vidjet"

Pročitajte i ovo Tržnica - 2 Veliko nezadovoljstvo U godini uvođenja eura najviše primjedbi na neprimjeren rast cijena: Treba nam dvaput više novca Porezni dužnici - 5 Hoće li ih spasiti zastara? Porezna uprava objavila novu listu srama: Doznajte tko su glavne zvijezde

Od početka godine do danas prodano je više od milijun ulaznica. Društvo koje upravlja najvećom dubrovačkom atrakcijom udruga je građana koja karte ne fiskalizira. Više od dva mjeseca čekali smo pojašnjenje Porezne uprave zašto je to tako.

Iz Porezne uprave u odgovoru tvrde kako se obveznikom fiskalizacije smatra obveznik poreza na dobit pa ako udruga nije obveznik poreza na dobit sukladno Zakonu o porezu na dobit posljedično nije niti obveznik fiskalizacije te nema obvezu postupati po odredbama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Društvo prijatelja dubrovačke starine zarađenim novcem obnavlja spomeničku baštinu na području cijele Dubrovačke republike. Kada se odbije PDV od svake ulaznice Grad Dubrovnik dobije 60 posto, a Društvo 40 posto.

"Mislimo da ne znamo gdje sav taj novac ide, mislim da nije transparentno i mislim da bi se moglo na dosta toga raspodijelit" kaže Vesna iz Dubrovnika.

Građani unutar zidina nisu zadovoljni na što Grad troši novac od zidina. Smatraju kako bi se dobar dio trebao vratiti upravo u povijesnu jezgru koja demografski izumire.

"Grad dobiva preko 100 milijuna kuna, koja je to količina novaca, a vraća ih vrlo malo, mislimo da bi mogla vraćati puno više na socijalne programe" tvrdi predsjednik Vijeća gradskog kotara Grad, Marin Krstulović.

Do kraja godina zidine bi trebalo posjetiti milijun i 300 tisuća ljudi, a prihodi su to veći od 200 milijuna kuna.

Društvo radi po Zakonu jer nisu obveznici poreza na dobit i ne moraju fiskalizirati karte. A da bi se to promijenilo trebalo bi mijenjati propise i zakone. Mnogi građani, ali i dio Oporbe u Dubrovniku smatraju kako bi fiskalizacija omogućila transparentnost u cijeloj priči jer ipak je riječ o prihodima koji se na godinu kreću oko više od 200 milijuna kuna.

Ministar financija nekoliko je puta za Dnevnik Nove TV poručio kako će vidjeti o čemu se ovdje radi, a ministarstvo financija nas je uputilo na poreznu upravu. No, i dalje ostaje pitanje hoćemo li i kada dobiti odgovor na jednostavno pitanje: je li normalno da Udruga građana koja na godinu proda više od milijun karata iste ne fiskalizira.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene