Na svaku kunu zarađenu u turizmu država traži svoj dio. Pa su tako neki ugostitelji našli načina kako zaobići fiskalizaciju. No, sve je strogo sankcionirala Porezna uprava.

Galerija Izdavanje predračuna, a ne računa (Foto: Dnevnik.hr) +0 Ugostitelji pokušavaju izdati nefiskalizirane račune (Foto: Dnevnik.hr)

Pojedini ugostitelji u nekim situacijama podmeću predračune kao prave. Utvrdile su to porezne inspekcije, koje cijelo ljeto pojačano nadziru lokale i to prvenstveno na Jadranu. U jednom zadarskom restoranu ukinuli su opciju izdavanja predračuna.

Svaki komad papira koji izađe iz računala fiskaliziran je, a prostora za malverzacije nema.

"Mi smo prošle godine prešli na novi program. Smatram da uopće nema potrebe da se gostima na stol nosi ponuda nego ih jednostavno pitamo kako plaćaju i odmah im na stol nosimo račun", kazao je Tomislav Fain, ugostitelj.

Restoran brze hrane na Zrću (Foto: Dnevnik.hr) Inspekcija na Zrću: 16 inspektora u potrazi za radnicima na crno u raju za partijanere

No, prema podacima Porezne, u prvih sedam mjeseci ove godine bilo je više onih koji su zaobilazili zakon. U 10 tisuća inspekcija pronađeno je više od 6 i pol tisuća nepravilnosti, što znači da je zakon kršen u dvije trećine slučajeva. Porezna je izrekla 98 zabrana rada i više od 33 milijuna kuna novčanih kazni.

"Država jednostavno mora stati na kraj svima koji rade na crno jer nelegalna konkurencija nikome ne paše, ne dobiva od toga ni država ništa, a nama koji radimo ispravno je to prevelika konkurencija i ne možemo im parirati", dodaje Fain.

Korištenje predračuna umjesto računa ugostitelja će, ako ga uhvate, stajati od 30 do 500 tisuća kuna. Iz Gospodarske komore pozivaju sve da poštuju pravila i izbjegnu stroge sankcije.

Vlasnica kozmetičkog salona Antonija Teretnjak (Foto: Dnevnik.hr) Oprez! Poreznici kreću u pojačanu kontrolu blagajni, jedna djelatnost posebno će biti pod povećalom

"Forma računa isto tako zakonom jasno definira što ona sve mora sadržavati, a naše je da svakog gosta koji dođe samo prije plaćanja računa pitamo je li to virman, kartica ili gotovina, i onda samo izdajemo fiskalni račun prema načinu plaćanja koje odabere gost", rekao je Ivan Bogović, iz Udruženja ugostitelja pri HGK.

Jedan od posljednjih krugova pojačanog nadzora na Jadranu i otocima krenuo je prije dva dana, a trajat će sve do iduće srijede, 21. kolovoza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju