Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča iz Dubrovnika

Udruga građana zgrće milijune kuna za prodane karte, račune ne fiskaliziraju, a Porezna – šuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovačke zidine zgrću milijune. Njima upravlja udruga građana, a prodane se ulaznice ne fiskaliziraju. Zašto – od Porezne uprave pokušavamo doznati više od mjesec i pol dana.

Najveća dubrovačka atrakcija zidine i ove godine ruši sve rekorde.
Zbog velikih gužvi na zidinama cijena karte je od početka ove godine sa 150 kuna narasla na 200 kuna.

Pročitajte i ovo Marko Primorac - 3 Prisegnut će krajem drugog tjedna Što čeka novog ministra financija Marka Primorca? Recesija, inflacija, kriza, rebalans, eurozona... "Ljestvica je vrlo visoko postavljena" Slika nije dostupna PROMJENE U VLADI Primorac se cijepio preko reda, baš kao i njegova supruga: Mladi i ambiciozni pod Plenkovićevim skutima

Davidu iz Velike Britanije cijena od 200 kuna ne smeta. Na pitanje o cijeni kaže: "Vrlo je dobra, zaista. Uživali smo." "Tek smo došli u Dubrovnik, dolazimo iz Perua. Cijena karte je u redu", kaže turistica. Andy iz SAD-a priznaje da račun za izdanu kartu nije dobio.

Računa nema jer Društvo koje upravlja zidinama ima status udruge građana koja karte ne fiskalizira. Mjesec i pol Dnevnik Nove TV čeka odgovor porezne uprave zašto je to tako.

Poreznoj upravi upit je poslan 17. srpnja, 24. srpnja i 2. rujna. Službenog odgovora na to zašto društvo ne fiskalizira karte nema. Na naš upit Društvo prijatelja dubrovačke starine kako prikazuju prodaju karata i koliko se uplaćuje u državni proračun stiže odgovor:

"DPDS prihod od prodanih ulaznica prikazuje sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, Općem poreznom zakonu i Zakonu o porezu na dodanu vrijednost. Ukupni prihod od prodaje karata sadrži PDV po stopi od 25 % na iznos osnovice, što je prihod državnog proračuna, a ostatak prihoda dijeli se između Grada (60 %) i DPDS-a (40 %)", naveli su.

Prošle godine prodano je milijun i 300 tisuća karata za zidine. U srpnju smo i ministra financija pitali je li normalno da se tolika količina ulaznica ne fiskalizira.

"Vidjet ću s Poreznom upravom zašto nisu. Mi imamo neke segmente koje smo naknadno uključivali u taj sustav fisklaizacije, tako da ćemo vidjeti ovo", rekao je ministar Marić. No ministar je i u ponedjeljak bio bez odgovora. Na upit novinara rekao je tek: "Pričat ćemo o tome."

Koliko se točno karata prodalo od početka godine do danas, u društvu nam nisu odgovorili, naveli su samo kako je u prvih 7 mjeseci 1 posto manje posjetitelja nego prošle godine, ali su im prihodi 30 posto veći nego lani.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene