Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr)
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak da se zbog postavljene umjetničke instalacije "Spomenik crvenoj Rijeci" uz prosvjede javljaju i prijetnje te da su njegovu zamjeniku Nikoli Ivanišu razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti na privatnoj poliklinici.


Vojko Obersnel na aktualnom je satu sjednice riječkoga Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o okolnostima postavljanja te instalacije, rekao da se uz prosvjede pojavljuju i prijetnje, ponižavanja i fizički napadi. Također je izvijestio da su privatnoj liječničkoj poliklinici njegova zamjenika Nikole Ivaniša sinoć razbijeni prozori i ispisani uvredljivi grafiti.

Vezani članci Policija, ilustracija U prometnoj nesreći u Rijeci ozlijeđen vozač skutera, bez svijesti prevezen u bolnicu Imoćanin zabranio ulaz SDP-ovcima - 5 Ne jenjavaju reakcije na Imoćanina koji je na vrata zalijepio zabranu ulaska SDP-ovcima. Bauk mu poručuje: "Za dobrim monkeyjem prašina se diže"

To je umjetnička instalacija i stav uglednog umjetnika Nemanje Cvijanovića prema događajima u povijesti, naveo je gradonačelnik. "Posljednjih tridesetak godina pokušava se gurati pod tepih tema antifašizma i antifašističke borbe, u kojima je sudjelovala i Hrvatska i zbog čega je u sadašnjim granicama", ustvrdio je. Kaže kako se "nadao da u 21. stoljeću više neće biti potrebno objašnjavati takve situacije". Upitavši se zbog čega se prosvjeduje protiv te instalacije i njezina značenja, Obersnel je rekao je kako "to nije demokracija koju smo očekivali".

''Ovdje bi bila Italija''

Odgovarao je na upit vijećnice SDP-a Sandre Krpan da obrazloži zbog čega zvijezda kao umjetnička instalacija treba biti postavljena na Riječkom neboderu. "U silnoj medijskoj raspravi gubi se poanta da se time odaje počast poginulim partizanima u oslobađanju Rijeke i podsjećanja na činjenicu da bi ovdje bez partizanskih pobjeda bila Italija", rekla je Krpan.

Vojko Obersnel istaknuo je da je ta umjetnička instalacija dio programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture, da je bila najavljena u prijavnoj knjizi te predstavljenom programu EPK-a. Nije pripremana i postavljena u tajnosti, rekao je. Vandalizam na Ivaniševoj poliklinici osudili su Sandra Krpan i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin.

Primorsko-goranska Policijska uprava potvrdila je da je primila dojavu o vandalizmu u četvrtak nešto nakon 20 sati te da provodi očevid.