Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani, državni proračun i mirovinski fond ne mogu više sanirati štetu nastalu vladinim izmjenama mirovinskog zakon prema koje se za prijevremenu mirovnu ista umanjuje za 11 posto.


Ni Vladina nakana da u zadnji čas odustane od hitnih izmjena mirovinskog zakona koji predviđa negativno poentiranje ne umanjuje štetu, piše Novi list.

Vezani članci Vili Beroš Beroš: "U Hrvatskoj nema koronavirusa. Ministarstvo i Vlada brzo su reagirali na pojavu epidemije u svijetu i nema mjesta panici" Slika nije dostupna O penziji sa 67: Možemo to zvati i odlukom 'S posla na groblje!'

Zbog najave da će se od 1. listopada dvostruko više penalizirati prijevremeni odlazak u mirovinu, proteklih mjeseci nastao je stampedo pri predajama zahtjeva za umirovljenjem. Predviđa se da je ih bilo dvostruko više nego što bi ih bilo da Vlada nije odlučno najavljivala uvođenje radikalno većih kazni.

Novi list piše da će tako ove godine umjesto uobičajenih desetak tisuća radnika, u mirovinu otići 25 tisuća. 'Vlada je najavila da izmjene mirovinskog zakon ipak neće ići u hitnu saborsku proceduru, a štetu ne može popraviti ni naznaka da će Vlada možda u potpunosti odustati od penalizacije prijevremenog umirovljenja', rekao je Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

>> Kajin: Vlada se zakonom poigrava sudbinama ljudi

>> Kosor: Od zakona se ne odustaje, samo ga 'modificiramo'

Ukoliko potpuno odustane od svoje namjere, Vlada će na savjesti imati sve one radnike i radnice koji su podnijeli zahtjev za prijevremenim umirovljenjem do 30. rujna i koji se neće moći predomisliti jer se ne mogu vratiti na posao. Naime, potvrda o prekidu radnog odnosa obavezno se mora priložiti uz zahtjev za prijevremenim umirovljenjem. 

Novi list ističe kako će Vladi na savjest ići i gubici neizbježni za mirovinski fond te državni proračun koji će ne samo izgubiti sredstva od poreza na plaće, nego će se iz njega izdvajati i dodatna sredstva kako bi se osigurale mirovine. Dodaje kako će zbog 15 tisuća prijevremenih mirovina, država će izgubiti dvije milijarde kuna.