Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europa podijeljena

Rasprava i tenzije između Pantovčaka i Banskih dvora: Na mogućnost slanja europskih vojnika u Ukrajinu reagirala i Moskva

Aktualno Galerija Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 5 Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 3 Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 1 Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 2 Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Olaf Scholz, njemački kancelar Galerija 1/7 >>
Zbog mogućnosti slanja hrvatskih vojnika u rat u Ukrajini ponovno su zaratili tabori na Pantovčaku i Banskim dvorima. Sve je pokrenula konferencija u Parizu na kojoj se razgovaralo o podršci Ukrajini.

Mogućnost slanja vojnika u Ukrajinu izazvala je novu svađu na relaciji između Pantovčaka i Banskih dvori. Premijer Plenković kaže da Hrvatska nije nudila svoje vojnike, a predsjednik Milanović ga naziva premijerom opasnih namjera.

Slanje zapadnih trupa na bojište spomenuo je francuski predsjednik Macron. Saveznici su tu mogućnost ekspresno odbacili, a Rusija preventivno zaprijetila.

Pročitajte i ovo Janja, Split "Danas Luka, sutra ja" U srijedu prosvjed u Splitu zbog ubojstva mladića: "Tužno i žalosno da se tako nešto dešava"

Slanje zapadnih trupa u Ukrajinu ne bi trebalo biti isključeno. Izjava je to francuskog predsjednika koja je raspalila raspravu među saveznicima.

"Nije bilo konsenzusa da se trupe pošalju na teren na način koji je služben, pretpostavljen i odobren. Ali što se dinamike tiče, ništa se ne smije isključiti. Učinit ćemo sve da Rusija ne može dobiti ovaj rat", izjavio je Emmanuel Macron, predsjednik Francuske.

Imena voljnih država nije otkrio, ali su se zato oglasile brojne koje slanje trupa na ukrajinsku bojišnicu ne razmatraju.

"Neće biti kopnenih trupa, vojnika na ukrajinskom tlu koje su tamo poslale europske zemlje ili države NATO-a", rezolutno je izjavio njemački kancelar Olaf Scholz.

Slično kažu i SAD, Britanija, Europska unija.

Pročitajte i ovo Detalji prometne nesreće - 4 ispali iz auta Detalji stravične nesreće na A1: U automobilu je bio i pas - pobjegao je, građani mole za pomoć

Pročitajte i ovo Rene Medvešek i Anja Perković radovi dobro napreduju Više od 4 godine od potresa obnova u centru Zagreba: "Negdje se tom tunelu nazire kraj pa nam je svima lakše"

Nove tenzije između premijera i predsjednika

U Parizu je bio i premijer Andrej Plenković. Na pitanje planira li Hrvatska slati vojnike u Ukrajinu kaže:

"Budući da nismo uspijeli ni tu simboliku, nismo ni nudili da hrvatski vojnici odu u Ukrajinu", rekao je Plenković.

Simbolika o kojoj premijer govori je odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj koju Sabor nije prihvatio. Upravo su Sabor i predsjednik Republike spriječili Plenkovića da Hrvatsku uvuče direktno u rat, smatra Zoran Milanović i naziva ga premijerom opasnih namjera.

"U čije ime i za čiji interes Plenković sebi uzima pravo već i sudjelovati u raspravama o sudjelovanju hrvatskih vojnika u ratu u Ukrajini? Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?", pitanje je koje stoji u Milanovićevom priopćenju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz 2022. Razriješen slučaj nestanka: Dvojac ubio vlasnika poslovnog prostora u Dubrovniku s jasnim ciljem

Upozorenje Moskve

Kremlj upozorava kako bi zapadne trupe na ukrajinskoj bojišnici značile izravan sukob s Rusijom.

"U tom slučaju moramo govoriti ne o vjerojatnosti, nego o neizbježnosti. Tako ja to ocjenjujem. Te zemlje moraju procijeniti na isti način i biti svjesne toga. Moraju se zapitati je li to u njihovom interesu i još važnije, u interesu njihovih građana", smatra Dimitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Glavni tajnik Saveza odgovara. Planovi za slanje NATO-vih borbenih trupa u Ukrajinu ne postoje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene