Obavijesti Video Pretražite Navigacija
od kruha do karata za koncerte

Od danas niži PDV: Pogledajte detaljan popis proizvoda koji bi trebali biti jeftiniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako bi se ublažio udar na standard građana, uz ograničenje cijena energenata, Vlada je dodatno smanjila stope PDV-a na hranu. S 25 na 5 posto pada PDV na maslac i margarin. Na 13 posto ide PDV na dječju hranu i meso te ribu. PDV za ulaznice za koncerte ide također na 5 posto. RRIF je napravio analizu i popis proizvoda koji će imati manju stopu PDV-a.

Od 1. travnja promijenila se stopa PDV-a za niz proizvoda. Zakonskim izmjenama stopa PDV-a smanjen se s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

S 13 na 5 posto snizio se i PDV na isporuku živih životinja - goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva, kao i za isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, magaraca, domaće peradi, kunića i zečeva.

Proširena je i primjena snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku.

Stopa PDV-a pada na 13 posto i za menstrualne potrepštine, u što spadaju higijenski ulošci, dnevni ulošci, tamponi, menstrualne čašice, menstrualne gaćice, menstrualna spužva, menstrualni disk.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja SMANJENJE PDV-A Burno u Saboru zbog zviždačice: "Nemate pravo na pljačku, ni vi, a ni Plenković"

Uvedena je stopa PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

RRIF je napravio analizu i popis proizvoda koji od danas imaju manju stopu PDV-a. Detaljan popis proizvoda kojima se mijenja PDV pogledajte OVDJE.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DA ILI NE? Niži PDV na gorivo? Marić objasnio stav, a poslodavci traže uvođenje plutajuće stope

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijardu kuna.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene