Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DA ILI NE?

Niži PDV na gorivo? Marić objasnio stav, a poslodavci traže uvođenje plutajuće stope

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak da europska direktiva ne omogućava snižavanje PDV-a na gorivo, a i da treba gledati ukupnu sliku jer se iz istog poreza financira niz izdataka, dok glavni direktor HUP-a Damir Zorić smatra da bi na gorivo trebalo uvesti plutajuću stopu PDV-a.

Danas smo svjedočili padu maloprodajnih cijena pogonskih goriva, a da cijene nafte na svjetskim tržištima su se koliko-toliko ustabilile, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

"Međutim, i sami znamo da je ona dosta dinamična, Hrvatska na nju ne može utjecati (...) a ukoliko ostane na ovoj razini onda možemo sigurno očekivati i smirivanje pritiska, ali isto tako, kao i sve vrijeme do sada, biti spremni ako dođe do nekih značajnijih pogoršanja, i opet po potrebi biti tu", izjavio je Marić novinarima u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP), gdje je nazočio predstavljanju Druge nacionalne studije o stanju nefinancijskog izvješćivanja u RH za 2019. i 2020. godinu.

Osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 11,84 kuna što je 1,16 kuna jeftinije nego jučer, osnovni "eurodizel" povoljniji je za 1,89 kuna, dok su osjetnije povoljnija nego prošli tjedan i premium goriva

Marić je podsjetio da strukturu cijene čine tri osnovne komponente, a to je cijena koštanja, zajedno s maržom koju zaračunavaju prodavači i distributeri, zatim trošarinski sustav, koji je Vlada korigirala u posljednje vrijeme, te naposljetku porez na dodanu vrijednost (PDV).

Kada je riječ o potonjem, Marić je istaknuo da europska direktiva ne predviđa niti omogućava snižene stope PDV-a na pogonska goriva, a za to se ne zalaže ni on kao ministar financija.

"Iz tog istog PDV-a se financira čitav niz naših izdataka i rashoda. U svakom slučaju, mislim da trebamo gledati ukupnu sliku", poručio je Marić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osjetno povoljnije Znatno jeftiniji spremnici: Od ponoći niže cijene goriva na benzinskim postajama

Zorić: PDV od goriva državi donosi jako puno

Glavni direktor HUP-a Damir Zorić se pak u segmentu energenata zalaže za odlučniju poreznu politiku te uvođenje plutajuće stope PDV-a.

"Cijenu goriva u ovom trenutku najviše 'devastira' visoka stopa PDV-a, koja donosi sve više s obzirom na rast osnovice i mislimo da je zrelo vrijeme da se u tom smjeru reagira. Osnova svega je maksimalno zaštititi standard građana", poručio je Zorić.

Ocijenio je da prosječni građanin nije možda do kraja ni upoznat što sve plaća u litri goriva. "Pola je za gorivo, pola je za sve ostalo, a kad se podvuče crta, na to sve ide i 25 posto PDV-a. Tako, kada ta osnovna cijena raste, taj PDV državi zapravo donosi jako puno i smatramo da tu treba uvesti jednu plutajuću stopu, da se ta cijena drži dolje", smatra Zorić, dodajući da je država intervenirala u trošarine, što je po HUP-u možda zadnje u što je trebala dirati.

Neće doći do problema u opskrbi i nestašica

Upitan o trenutnoj većoj potražnji za određenim proizvodima u dućanima, poput ulja, Zorić je ocijenio da je, s obzirom na situaciju, takva reakcija ljudi prirodna, iako prema svim saznanjima, poteškoća u opskrbi ne bi smjelo biti.

"Sukladno politikama koje vrijede za ovakve prilike, hrvatske zalihe se povećavaju", izjavio je Zorić, dodajući da je opskrba funkcionirala i u mnogo težim uvjetima od trenutnih.

Stoga, Zorić je poručio građanima da ne čine nepotrebne stvari, čime izazivaju paniku. "Roba ima dovoljno i bit će svega što nam je potrebno, no po kojim cijenama ćemo to plaćati, to je sad drugo pitanje", ustvrdio je.

O situaciji oko hrane, kako po pitanju cijena tako i "psihoze" oko nestašice, novinari su pitali i ministra Marića, na što je on poručio da, unatoč izazovnim i neizvjesnim vremenima u kojima se nalazimo, nema nikakve potrebe za "ishitrenim i naglim mjerama i aktivnostima", pri čemu se referirao i na građane koji u posljednje vrijeme pojačano u mjenjačnicama kupuju eure.

"Unatoč svim izazovima, naši opskrbni lanci su dobri, maloprodajni lanci korektno rade svoj posao, a što se tiče hrane i bilo kojih drugih potrepština, neće doći do problema u opskrbi i nestašica", izjavio je Marić.

Rekao je da nisu upitne ni isplate mirovina iz državnog proračuna, dok, kada je riječ o padu vrijednosti neto imovine obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem veljače za 3,1 milijardu kuna u odnosu na siječanj ove godine, Marić je rekao da će to najbolje objasniti oni sami.

Marić: U izjavi Stiglitza nisam vidio ništa oprečno onom što Vlada već radi

Na pitanje o izjavi nobelovca Josepha Stiglitza da bi Hrvatska možda mogla pričekati s uvođenjem eura, Marić je rekao da je Stiglitz na globalnoj razini jedan od većih autoriteta u ekonomskoj znanosti, zahvalio mu je na komentaru, apostrofirajući da u njegovoj izjavi nije vidio ništa oprečno od onog što Vlada već i radi.

"Ovo što je on rekao Vlada i radi, promišlja i promišljali smo dugo vremena i smatramo da je put Hrvatske prema euru adekvatan i dobar korak za ovako visoko euroizirano društvo, unatoč svim okolnostima koje se po putu događaju. I dalje smatramo da će koristi od uvođenja eura biti puno veće od samih troškova. Međutim, da bi se koristi što više materijalizirale a troškovi čim više umanjili, zato je potrebno činiti sve potrebne prilagodbe", rekao je Marić.

Naime, Stiglitz je prošli tjedan rekao hrvatskim novinarima u Bruxellesu da bi Hrvatska trebala pričekati s uvođenjem eura jer bi šteta mogla biti veća od prednosti zbog šokova koji se događaju u svijetu, a različito utječu na zemlje.

"To je otvoreno pitanje. Iz ekonomskog kuta gledanja, potencijalni benefiti od uvođenja eura mnogo su ograničeniji od potencijalnih troškova. Postoje argumenti zašto bi trebalo pričekati s ulaskom u eurozonu. No, o tim stvarima odlučuje politika", izjavio je između ostalog Stiglitz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTETA VEĆA OD PREDNOSTI Nobelovac koji je kritizirao kredite u švicarcima: ''Postoje argumenti da Hrvatska pričeka s uvođenjem eura''

Upitan o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine, kojih je u Hrvatsku dosad pristiglo oko 9.000, Marić je rekao da još neće izlaziti s konkretnim brojkama o financijskom dijelu tog poduhvata, pri čemu dosta toga ovisi i o daljnjim trendovima, a sva predviđanja govore da će taj broj rasti.

"No, Hrvatska će pokazati svoju solidarnost, to uopće nije pitanje", poručio je Marić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene