Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

Vaučer za struju: Tko ima pravo na njega?

Vaučer za režije Vladina je mjera koja bi građanima trebala pomoći da se lakše nose s rastom energenata.

Mjera vaučera za režije već postoji, a njezina primjena se proširuje, što je pomalo i zbunilo građane koji se raspituju na koga će se ubuduće odnositi, tko već sad ima pravo na nju te kad će se moći tražiti nova. Donosimo odgovore.

Kakvi vaučeri se već sad dijele?

Dijele se vaučeri za struju. Iznose 200 kuna.

Osobna invalidnina: Tko ima pravo na vaučer za struju?

Pravo na sufinanciranje troškova električne energije mogu ostvariti dvije kategorije građana: 

  • Korisnici osobne invalidnine
  • Korisnici minimalne naknade

Kako iskoristiti vaučer za struju?

"Sufinanciranje troškova energije osigurava se priznavanjem prava na naknadu za ugroženog kupca energenata koju priznaje centar za socijalnu skrb korisnicima koji imaju utvrđen status ugroženog kupca energenata", odgovaraju u Ministarstvu socijalne skrbi.

Kako biste ostvarili pravo na vaučer koji već sada postoji, potrebno se javiti u nadležni centar za socijalnu skrb. Rješenje se u pravilu donosi u roku od 15 dana. Nakon toga, uz rješenje i osobnu identifikacijsku ispravu, račun se plaća u bilo kojoj poslovnici Fine.

Stižu vaučeri za plin: Što se mijenja?

Promjene idu u tri smjera. Vaučeri s 200 rastu na 400 kuna. Osim za struju, moći će se koristiti i za plaćanje plina. A uvodi se još jedna kategorija građana koja će na njih imati pravo. Riječ je korisnicima nacionalne naknade za starije osobe.

Tko su korisnici nacionalne naknade?

Slobodno možemo reći, najsiromašniji članovi društva. Pravo na naknadu imaju hrvatski državljani stariji od 65 (s neprekidnim prebivalištem u Hrvatskoj od najmanje 20 godina) bez mirovine i prihoda za život. Prihod podnositelja ili prihod članova njegova kućanstva u prethodnoj godini po članu ne smije biti viši od iznosa same naknade. Od 1. siječnja naknada iznosi 820 kuna. 

Koliko ljudi prima nacionalnu naknadu? 

Kad je Vlada prošlog tjedna predstavljala mjere, objavila je kako ju prima 5700 osoba.

Kad promjene stupaju na snagu?

1. travnja.

Hoće li se postojećim korisnicima automatski povisiti iznos sufinanciranja?

Još nije poznato. Kao ni hoće li se moći tražiti vaučer i za struju i za plin ili samo za jedno od toga. 

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Država daje i do 200 kuna: I prije najavljenih mjera dvije kategorije građana već imaju pravo na vaučere za struju

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga Imaš pravo, ostvari ga Vrijeme je za usklađivanje: Doznajemo koliko bi mirovine (i kad) mogle rasti

Iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ne otkrivaju detalje, samo navode kako će se sve regulirati izmjenama uredbi koje su dosad regulirale to pravo. 

Što je s onima koji se griju na drva?

"Vezano za građane koji se griju na drva, izvješćujemo da je Zakonom o socijalnoj skrbi propisano pravo na naknadu za troškove stanovanja u koje ulaze i troškovi ogrjeva. Informacije o uvjetima za ostvarivanje navedenog, kao i ostalih prava u sustavu socijalne skrbi, sve zainteresirane osobe mogu dobiti u centrima za socijalnu skrb", pojašnjavaju u Ministarstvu.

 

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.

Svoju priču pošaljite na reporter@novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene