Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SMANJENJE PDV-A

Burno u Saboru zbog zviždačice: "Nemate pravo na pljačku, ni vi, a ni Plenković"

Nikola Grmoja
Nikola Grmoja Foto: DNEVNIK.hr
Sabor raspravlja o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se ublažilo rast cijena energenata, te zaštitio standard građana i gospodarstvo.

-Sabor raspravlja o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u.

-Vlada predlaže smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost s 25 i 13 na pet posto

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

10:51 Karolina Vidović Krišto govorila je o zviždačici Nadi Ružić.Izjavila je kako je bivša direktorica u CERP-u dobila otkaz i to nakon što je upozorila na štetu od 104 milijuna kuna u samo jednom slučaju privatizacije.

"Dali ste otkaz revizorici Ružić. Jeste li svjesni da je ovo otvorena korupcija i pljačka hrvatskih građana na koju nema nitko pravo, pa ni vi, a ni Plenković. Lažete i ponižavate nas, postoje dokazi", poručila je Krišto. Jesam u temi, ovo je otvorena pljačka", dodala je. 

10:39 Vesna Vučemilović napominje kako je PDV najnepravedniji porez. "Po ovome ispada da su svi sve stekli legalno. Kad ćete oporezivati one bogate?", upitala je ministra. 

10:34 "Vlada kasni s reakcijom, uslijed porasta cijena punila se blagajna i sada se kao Vlada nečega odriče, ali prekasno", smatra Nikola Grmoja iz Mosta. "Koliko država uzima kod trošarina na gorivo i zašto se ne ide u značajnije snižavanje trošarina na gorivo?", upitao je Grmoja ministra. 

10:33 Anka Mrak Taritaš osvrnula se na smanjenje PDV-a na menstrualne porepštine s 25 na 13 posto. "Vrijeme je da se smanji s 25 na 5 posto. To je ženski porez i treba ga smanjiti na pet posto", napomenula je. 

10:15 Ministar financija Zdravko Marić predstavlja izmjene Zakona o PDV-u. Sniženjem stope PDV-a smanjilo bi se porezno opterećenje, što bi poreznim obveznicima omogućilo da samostalno odluče na koji će način usmjeriti nastalu razliku, kazao je. "Ne možemo neutralizirati rast cijena, ali ih možemo ublažiti", poručio je ministar. 

9:56 Predsjednik Sabora Gordan Jandorković odredio je stanku od deset minuta. 

9:54 "Ovo su vatrogasna rješenja koja kasne, a upitno je i koliko će pomoći građanima", upozorio je Marin Lerotić iz Kluba zastupnika IDS-a obrazlažući zahtjev za stankom. 

9:51 Stanku je zatražio i Miroslav Škoro u ime Kluba zastupnika Za pravednu Hrvatsku. 

9:46 Katarina Peović kazala je da smanjenje PDV-a od prije nekoliko godina nije donijelo manje cijene u trgovinama, za što je optužila SDP. 

9:42 Niz saborskih Klubova traži stanke. Među njima je i Klub zastupnika Socijaldemokrata i Klub zastupnika Hrvatske seljačke stranke i Radničke fronte. Smatraju da je reakcija Vlade o smanjenju PDV-a zakašnjela. 

9:40 Nikola Grmoja (Most), napominje kako nas tek sada čekaju posljedice ruske agresije. "Mi tek sada imamo mjere na stolu, ne možemo prihvatiti ovakvu sporu reakciju Vlade", kaže. "Ovaj udar je neizdrživ, a Vlada je trebala puno značajnije intervenirati", dodaje Grmoja. 

9:38 Borba s inflacijom mora biti naš prioritet, kazao je SDP-ov Peđa Grbin zatraživši stanku. "Moramo voditi brigu o standardu građana. Vlada ide u dobrom smjeru s ovime, ali se kasni i nije dovoljno. Potrebno je uvesti dodatne mjere", napomenuo je Grbin. 

9:36 Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) zatražio je stanku kako bi upozorio da odluka o smanjenju PDV-a kasni. "Izražavamo bojazan da taj efekt neće osjetiti građani jer je došlo do dodatnih poremećaja. Pojedinci će loviti u mutnom, a građani na svojim kućnim budžetima neće osjetiti ovo smanjenje", napominje. 

9:30 Vlada predlaže smanjenje stope poreza na dodanu vrijednost s 25 i 13 na pet posto za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja.

Predlaže i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine. Stopa PDV-a od pet posto predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine.

Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna.

Vladin je prijedlog da se Zakon izmjeni u hitnom postupku kako bi se omogućilo da se snižena stopa PDV-a od pet posto na isporuku prirodnog plina primjenjuje od 1. travnja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene