Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke EK

Nema korektivnog postupka protiv Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komisija je ocijenila da su sve zemlje, pa tako i Hrvatska, najavile dovoljno ambiciozne i jasne mjere.

Europska komisija je u srijedu ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Zgrada Europske komisije (Foto: AFP) NAPREDAK ILI NAZADOVANJE Europska komisija objavila nove preporuke za Hrvatsku: Ove su godine samo četiri, što se promijenilo?

'Na temelju nacionalnih reformskih planova, Komisija je ocijenila da su sve zemlje najavile dovoljno ambiciozne i jasne mjere na temelju čega procjenjujemo da u ovom trenutku nema potrebe za pokretanjem jačih mjera', izjavio je povjerenik za ekonomske i financijske poslove Pierre Moscovici, predstavljajući specifične ekonomske preporuke za sve zemlje članice, koje je Komisija u srijedu objavila.

Komisija je tako uputila Hrvatskoj šest preporuka za ovu i sljedeću godinu, koje se kreću od mjera za smanjenje prevelikog deficita, obeshrabrivanja ranog umirovoljenja, usklađivanja sustava plaća s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima, racionalizacije državnih agencija i smanjenja parafiskalnih nameta.

Komisija je u veljači utvrdila da u pet zemalja članica - Hrvatskoj, Bugarskoj, Francuskoj, Italiji i Portugalu - postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, s tim da bi se protiv Hrvatske i Francuske mogao pokrenuti korektivni postupak za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža ako Komisija ocijeni nedovoljno ambicioznim mjere koje su te dvije zemlje najavile u svojim reformskim nacionalnim programima.

Grčić: 'Povećat ćemo neke trošarine i naknade'

Komisija različito, u šest kategorija, stupnjuje makroekonomske neravnoteže. U prvoj kategoriji su zemlje koje nemaju neravnoteže, u drugoj one s neravnotežama koje zahtijevaju monitoring i političku akciju, u trećoj zemlje s neravnotežama koje traže monitoring i odlučnu političku akciju, u četvrtoj zemlje s neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju, u petoj zemlje s prekomjernim neravnotežama koje zahtijevaju specifični monitoring i odlučnu političku akciju i šestoj su one zemlje koje imaju prekomjerne neravnoteže koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i aktiviranje Postupka za makroekonomske neravnoteže (EIP).

Prvih pet kategorija spadaju u preventivni dio Posupka makroekonomskih neravnoteža. Hrvatska dakle ostaje u petoj kategoriji nakon što je Komisiija proučila njezin reformski program.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene