Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Je**t ćemo srpske žene i djecu''

Osuđeni navijači koji su razvili odvratni transparent o srpskim ženama i djeci, ali - neće u zatvor

Sramotni transparent osvanuo je u zagrebačkoj Kustošiji - 1
Sramotni transparent osvanuo je u zagrebačkoj Kustošiji - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Četiri mladića koja su prošle godine u lipnju razvila transparent s natpisom J***t ćemo srpske žene i djecu" u kojem je U u riječi "djecu" napisano kao ustaško U, proglašena su krivima, no neće u zatvor.

 

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Donald Trump Kakav obrat Velika pobjeda za Trumpa: Vrhovni sud oborio odluku

Petorica pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys osuđena su u petak na Općinskom kaznenom sudu na uvjetne kazne od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, a još jedan na rad za opće dobro zbog transparenta kojim su u lipnju 2020. vrijeđali i pozivali na nasilje nad srpskim ženama i djecom.

 

Svi su priznali krivnju te su se pokajali zbog javnog poticanja na mržnju i nasilje. Uz to, okrivljenici su u svojim obranama istaknuli da su volontirali nakon potresa u Zagrebu i na sisačkom području, što je sud prihvatio kao olakotnu okolnost. Svi moraju platiti po 500 kuna sudskih troškova.

''Okrivljeni su djelo počinili s izravnom namjerom budući su njihovom sviješću i voljom bila obuhvaćena sva obilježja kaznenog djela čije su ostvarenje i htjeli. Sud je posebno cijenio i uzeo u obzir okolnost da su okrivljenici kao volonteri pomagali stradalnicima na potresom pogođenom području Banovine, uključujući i pripadnike srpske nacionalnosti, što ukazuje da djelo predstavlja nepromišljeni eksces, a ne obrazac njihova ponašanja’’, zaključio je sud.

Optužnica podignuta krajem srpnja 2020. pred zagrebačkom Općinskim kaznenim sudom teretila je 21-godišnjaka, trojicu 20-godišnjaka i dvojicu 22-godišnjaka.

Teretilo ih se da su se 11. lipnja oko 21 sat okupili s više nepoznatih osoba, a nakon što je prethodno prvoosumnjičeni 21-godišnjak izradio transparent koji prema svojem sadržaju i izgledu potiče nasilje i mržnju prema pripadnicima nacionalne manjine, izvijestilo je državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice krajem srpnja prošle godine.

Tužiteljstvo je dodalo da su šestorica okrivljenika, zajedno s drugim nepoznatim osobama, motivirani netrpeljivošću prema pripadnicima nacionalne manjine i u nakani da kod drugih izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i prijezir prema osoba druge nacionalnosti, uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio 21-godišnjak. Pritom su glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju, tvrdilo je tužiteljstvo.

Prema fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, riječ je o nekoliko Dinamovih navijača koji u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu izvjesili natpis "J..at ćemo srpske žene i djecu", uz slovo 'U'. Fotografiju je na društvenim mrežama objavilo Srpsko narodno vijeće, dok je premijer Andrej Plenković istoga dana taj čin osudio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene