Najtopliji hrvatski grad danas je bio Knin s 36 stupnjeva. Zbog toplinskog vala ljudi spas traže u klimatiziranim prostorima, no liječnici otkrivaju koliko to može biti opasno.

Galerija


Toplinski val koji se širi Europom zahvatio je i Hrvatsku. Tako je danas u 14 sati izmjerno rekordnih 36 stupnjeva u Kninu, Pločama, Splitu i Malom Lošinju. Slijede Makarska i Rab s 35, te Rijeka s 34 i Zagreb s 33 Celzijeva stupnja.

Vezani članci Kuće uz Neretvu (Foto: Dnevnik.hr) Klimatske promjene prijete i Hrvatskoj! Podigne li se razina mora, ovi krajevi bit će prvi na udaru: „Morat ćemo se vratiti u brda" Greta Thunberg (Foto: Kay Nietfeld/dpa /DPA/PIXSELL) Emotivna Greta Thunberg svjetskim vođama: "Kako se usuđujete? Ukrali ste mi snove i moje djetinjstvo"

A na ovim visokim temperaturama, spas tražimo u klimatiziranim prostorima. No, to može biti opasno.

Nerijetko tako s temperature od primjerice 35 stupnjeva ulazimo u rashlađenu prostoriju u kojoj je temperatura dvadesetak stupnjeva.

 

Što se tada događa s našim tijelom - pitali smo liječnike.

Kako bi se naše tijelo rashladilo, na visokim temperaturama površinske krvne žile se šire. Dolaskom u hladniji prostor, naglo se skupljaju. To utječe na rad srca - otkucaji naglo porastu.

Događaju se i nagle oscilacije krvnog tlaka. Simptomi se osjete odmah - treskavica, drhtanje, mučnina, a može doći i do gubitka svijesti.

 

Liječnici upozoravaju i kako znojenjem gubimo elektrolite iz tijela (magnezij, natrij, kalij), pa tako na visokim temperaturama nije dovoljno piti tek običnu vodu, već se preporučuje uzimanje izotoničnih otopina. 

No, unatoč liječničkim upozorenjima koja objavljujemo svakoga dana građani rade po svom. Slika s Bačvica to zorno prikazuje.

Ivan iz Sinja je u 13 sati na plaži. "E i bit ću još pet! To mi je život šta iman u životu", odlučan je Ivan. Mario Jurič, reporter Dnevnika Nove TV, upozorio ga je da doktori savjetuju da se ne smije izlagati suncu u to doba. "Doktori iđu i oni i oni lažu", kaže Ivan i dodaje da se posljedica ne boji.