Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na suđenju Ademiju i Norcu svjedočit će i 28 ugroženih svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u akciji Medački džep 1993. saslušat će se i 28 ugroženih svjedoka koji će svjedočiti putem video linka uz potpunu zaštitu identiteta, odlučilo je danas sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Vijeće je prihvatilo zahtjev tužiteljstva za saslušanjem ugroženih svjedoka i zaštitom njihova identiteta, ocjenivši kako postoji opasnost da im se ugrozi život ako se otkrije njihov identitet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pražić: 'Nisam nikada čuo za Sektor 1' Slika nije dostupna Civilna policija UN-a: HV u Medačkom džepu počinio zvjerstva

Iz iskaza ugroženih svjedoka danih tijekom istrage vidljivo je da je riječ o ljudima koji živjeli na području Medačkog džepa tijekom vojne akcije te o pripadnicima HV-a koji su sudjelovali u akciji.

Ugroženi svjedoci iskaz će dati putem video linka, a tijekom
svjedočenja lica će im biti prikrivena, glas promijenjen, a voditi će se pod pseudonimima.

Obrane dvojice optuženih generala nisu imale primjedbi na odluku sudskog vijeća.

U nastavku suđenja svjedok Robert Letinić, koji je u vrijeme akcije bio pripadnik izviđačke satnije 9. gardijske brigade, rekao je kako se gotovo ničeg ne sjeća te je na većinu pitanja odgovorio da ne zna ili se ne sjeća.

Njegov tadašnji zapovjednik Josip Krmpotić je, pak, izjavio da na području Medačkog džepa nije bilo civila te da je svaka kuća bila bunker.

"To su ljudi koji su odrastali s oružjem i svi su bili naoružani već i prije rata. To znam jer sam s njima odrastao", kazao je.

Tvrdi da zločine nije vidio niti je njemu netko zapovjedio da tako nešto napravim.

"Da sam čuo za njih ili ih vidio to bih sigurno procesuirao", kazao je.

Rekao je kako su imali najmanje pet sastanaka na kojima im je zapovjednik Norac objasnio kako postupati prema civilima, a kako prema ratnim zarobljenicima te da su svi vojnici dobili knjižicu sa Ženevskim konvencijama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene