Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pražić: 'Nisam nikada čuo za Sektor 1'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stevo Pražić, bivši časnik za obuku u 9. gardijskoj brigadi kojom je zapovijedao Mirko Norac, izjavio je na suđenju za ratne zločine na području Medačkog džepa da su hrvatski vojnici na obuci bili upoznati sa ženevskim konvencijama i postupanju sa zarobljenicima.

Nastava je bila svakodnevna, obavljali smo je terenski i teoretski, kazao je Pražić, dodajući kako je osobno s vojnicima razrađivao sve moguće situacije koje se u ratu mogu pojaviti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Medački džep: Iskazi svjedoka spominju zlostavljanje civila i masakriranje civila Slika nije dostupna Suđenje za Medački džep nastavljeno čitanjem Bobetkove knjige

Svjedok, koji je oslobodilačku akciju u Medačkom džepu ocijenio nužnom kako bi se Gospić i okolica rasteretili svakodnevnih granatiranja, na bojišnici je vidio tek nekoliko mrtvih neprijateljskih vojnika.

Nije čuo nikakve detonacije koje bi upućivale na uništavanje imovine, a kuće su, kako je rekao, bile uništene jer se na tom području neprestano ratovalo od 1991. godine.

Pražić je rekao da je zapovijed za akciju izdao Rahim Ademi, kao zapovjednik zbornog područja Gospić. Od njega je zapovijed primio i zapovjednik 9. gardijske Mirko Norac koji je bio na izdvojenom zapovjednom mjestu u Bilaju.

Svjedok tvrdi da nikada nije čuo za osnivanje posebnog sektora 1. pod Norčevim zapovjedništvom te da ne zna da je Norac imao ikakvih ovlasti nad specijalnom policijom.

Tu je svjedokovu tvrdnju opovrgnuo optuženi Ademi ustvrdivši kako je Pražić sam sudjelovao u pisanju zapovjedi o formiranju sektora 1.

Pražić, koji je u HV prešao kao poručnik bivše JNA iz gospićke
vojarne, kazao je kako nikada nije postojao nikakav antagonizam između novih časnika i tzv. prebjega, kao što su ranije ustvrdili neki svjedoci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene