Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Bobetko i Ademi naredili da ni mačka ne smije ostati živa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaštićena svjedokinja na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu ispričala je danas kako je od hrvatskih vojnika čula za naredbu da u njenom selu Čitluku ne smije ostati niti živa mačka.

Pljačka i palež počeli su, kaže, nakon što je naređeno povlačenje hrvatskih snaga.

Pročitajte i ovo Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama Slika nije dostupna Ademi se ispričao žrtvama Medačkog džepa

"Pucaj, znaš da su Bobetko i Ademi naredili da ni mačka ne smije ostati živa", prepričala je svjedokinja razgovor dvojice pripadnika Hrvatske vojske, prije nego što su, tvrdi, izrešetali njenu tetu, staricu koja je bila gluha i slijepa.

Brutalni zločin zaštićena je svjedokinja promatrala skrivena iz
grmlja gdje se sklonila neposredno nakon napada HV-a na Čitluk.

Rečenicu kojom za zločin tereti Ademija i bivšeg načelnika glavnog stožera Janka Bobetka navodno je izgovorio vojnik po imenu Dragan, a svjedokinja tvrdi da ga je prije nekoliko godina vidjela na televiziji na snimci proslave 13. gardijske brigade u Rijeci.

Svjedokinja zaštićenog identiteta, koja se u sudskom spisu vodi pod rednim brojem 19., o zločinima u akciji Medački džep razgovarala je 1999. i s haškim istražiteljima. 

Predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela podsjetio ju je da je tada kao naredbodavca spomenula samo generala Bobetka, a ne i Ademija.

"Vrag će ga znat valjda i nisam. Bilo mi je dosta što je i Bobetko to naredio. Oni su inače bili u Gospiću i samo su naređivali sirotinji da ubija i pljačka", kazala je. 

Dodala je da je o još nekim zločinima poput odrubljivanja glava i nabijanja na kolac čula od poznanika, ali da ih nije osobno vidjela.

Tvrdi da su palež i pljačka sela započeli nakon što je naređeno povlačenje hrvatskih snaga. Na kraju ništa nije ostalo čitavo, kazala je dodavši da su u pljački sudjelovali i civili iz drugih dijelova Hrvatske.

Norčeva obrana uložila je prigovor na svjedočenje ističući da je površno i proturječno.

Suđenje je nastavljeno svjedočenjem zaštićenog svjedoka broj 18. koji je također uoči napada živio u Čitluku.

'Nitko tko se predao HV-u nije preživio Medački džep'

Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu za zločine u akciji Medački džep nastavljeno je saslušanjem zaštićenog svjedoka broj 18. koji je ustvrdio da nitko od Srba koji su se predali Hrvatskoj vojsci nisu preživjeli akciju u kojoj "niti jedna kuća nije ostala cijela".

Ono što nije stradalo u napadu uništeno je i zapaljeno kasnije, kazao je svjedok, ističući da na jednoj kući u Čitluku još uvijek stoji natpis "Ovo je Hrvatska, ovo je osveta za Lovinac".

Po svjedokovim riječima, lokalno stanovništvo na području Medačkog džepa uglavnom su bili civili i stariji ljudi. Iako su imali tzv. seoske straže nisu ispalili niti jedan metak, a Gospić su, tvrdi, s punktova u Divoselu i Medku granatirali vojnici iz Gračaca.

Rekao je da su na početku sukoba na tom području bili i dobrovoljci iz Srbije. Svjedok je dobrovoljce nazvao "Draškovićevim ljudima" koje su mještani, tvrdi, nakon "prve akcije u Divoselu" potjerali i više ih nisu htjeli primiti.

Svjedok je nabrojao i više imena žrtava u čijoj je identifikaciji
kasnije sudjelovao, a koja su bila izrešetana mecima i djelomično spaljena.

Tako je primjerice pougljenjeno tijelo jedne starice prepoznao po čizmicama i torbi u kojoj su bili nakit i dolari, a drugu jer je bila grbava i na nogama nosila opanke za koje je znao da su njeni.

Nakon napada HV-a lokalno stanovništvo je pobjeglo jer je imalo loša iskustva iz Drugog svjetskog rata, kazao je svjedok, uvjeren da je i među vojnicima koji su 1993. ušli u Čitluk vidio njih 80-ak u crnim uniformama.

Optuženi Norac prigovorio je njegovu iskazu rekavši da je u Čitluku postojala satnija od 80 do 100 ljudi koja je imala i artiljeriju.

Norac je ustvrdio i da je svjedok tijekom akcije s osmatračnice navodio topničku paljbu po Hrvatskoj vojsci, a lažnom je nazvao i tvrdnju da su u njegovoj 9. gardijskoj brigadi neki vojnici imali crne uniforme.

Suđenje se nastavlja sutra, a imena svjedoka koji bi trebali govoriti o zločinima u prvom slučaju koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od Haaškog suda sudac Marin Mrčela nije želio otkriti ni odvjetnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene