Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sačuvati hladnu glavu

Bliski susret divlje vrste u Istri: "Prikočim i gledam, približavam se i vidim - to nije divlja svinja"

Aktualno Galerija Viđen medvjed u Istri - 4 Viđen medvjed u Istri - 4 Foto: DNEVNIK.hr Viđen medvjed u Istri - 3 Viđen medvjed u Istri - 3 Foto: DNEVNIK.hr Viđen medvjed u Istri - 2 Viđen medvjed u Istri - 2 Foto: DNEVNIK.hr Viđen medvjed u Istri - 1 Viđen medvjed u Istri - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Gracijano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Galerija 1/8 >>
Prije posla jedna je teta iz vrtića srela nekoga koga uglavnom vidi u dječjim knjigama. Bio je to medvjed, pored kuća na cesti prema Umagu.

Na cesti Buje - Umag viđen je medvjed. Vidjela ga je Melita Božić Baštek iz Umaga oko 6:30. 

"Prikočim i gledam, približavam se i vidim - ne, to nije divlja svinja, to je bio medvjed. Nije bio baš velik, ali je bio manji medvjed", prepričava. Kaže, mnogo je sada šparogara na ovom području, pa ih poziva na oprez.

"Bilo je rano ujutro, nema prometa, pa možda zbog toga", kaže. Neko vrijeme zbog toga, napominje, neće ići u šumu. "Što je sigurno, sigurno je." 

Viđen medvjed u Istri - 2 Melita Božić Baštek, Umag Foto: DNEVNIK.hr

Ernesu iz Umaga nije strah. "Uopće ne, ozbiljno kažem, mene je strah ljudi." Opet će ići u šparoge unatoč medvjedu.

I kako pojašnjava lovac Franko Udovičić, vrlo se vjerojatno spustio tako nisko u Istru u potrazi za hranom. "Sada je proljeće, medvjedi se bude iz hibernacije, zimskog sna, gladni su i njihov dijapazon kretanja veći je nego što je to uobičajeno", ističe. 

Na ovakve susrete, napominje, morat ćemo se naviknuti. Kao što smo se morali naviknuti na one s divljim svinjama i čagljevima.

"Traže svoj životni prostor, priroda je sve zapuštenija i to je polako njihov areal gdje će se jednog dana nastaniti", kaže Udovičić.

Glavno je pravilo, napominje – ne paničariti. "Najbolje je skrenuti u nekom drugom smjeru, ne ići baš za njim, ako se baš čuje da negdje ide, onda se treba izmaknuti ili jednostavno ostati miran", kaže Gracijano Prekalj, predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije. 

Pročitajte i ovo Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja AKCIJA NA VELEBITU Šef HGSS-a o brzini spašavanja: "U Hrvatskoj ne obavljamo noćne helikopterske akcije zbog neadekvatnih helikoptera"

Koliko je to moguće jer susret s ovom životinjom izaziva sve samo ne hladnu glavu, kaže reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene