Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojna svjedočanstva

Opasna zvijer luta Dalmacijom, a sada se približava i kućama: Na meti joj je posebno jedna stvar

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Na području Dalmacije i Hercegovine stanovnici sve češće prijavljuju posjet medvjeda. Životinja je opasna, brza i trebalo bi je izbjegavati. Ipak, više nego ljudi nju zanimaju njihove košnice i med.

Stanovnike doline rijeke Neretve i Dubrovačkog Primorja sve češće "posjećuje" velika i opasna zvijer. Medvjeda su povremeno svjedoci znali uloviti u nekoliko, jako udaljenih gradova u samo nekoliko dana. Životinja o kojoj se radi dnevno može prijeći 20-ak kilometara. Sada je viđen kod Orahova Dola u BiH.

Medvjed za sada nije imao bližih susreta s ljudima. Njegovim posjetima uglavnom je dokaz šteta koju ostavlja za sobom, a prvi put je na područje došao lani.

Postoje načini kako se zaštiti od medvjeda, tj. njegovih napada na stoku, voćnjake ili pčelinjake - električne ograde koje neće ozbiljno ozlijediti životinju, ali će joj biti znak da ode. Međutim, nije bilo potrebe za njihovom instalacijom, barem nn do sada.

Pročitajte i ovo Ilustracija Još nije pronađena Lov na crnu panteru - Traže je dronovima i termovizijskim kamerama: "Molimo građane da ne šire paniku"

"Prevrnuo je košnice i pojeo med na dvije lokacije kod Banića i na Rudinama. Isprevrtao je petnaestak košnica, a po tragovima koje je ostavio lako se može zaključiti da je riječ o medvjedu, premda ga nismo izravno vidjeli," ispričali su primorski pčelari za Slobodnu Dalmaciju.

Vjeruje se kako medvjed nije sam. Još prošle godine na predjelu Slivno-Glavice-Zavala je viđena majka medvjedica s nekoliko mladunaca koji bi sad trebali biti već veliki medvjedi.

Pročitajte i ovo Crna pantera u Vojvodini - 4 NISU LOVAČKE PRIČE Nakon sage o zvijeri viđenoj na hrvatskoj granici, oglasio se i zagrebački zoološki vrt: "Crna pantera uopće ne postoji"

Ženke su svakako najveća opasnost za ljude. Medvjed neće napsti čovjeka ukoliko ga direktno ne ugrožava. Zato, ako idete u šumu pokušajte biti glasni kako biste životinju na vrijeme upozorili na svoj dolazak i tako spriječili da vas napadne u samoobrani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene