Obavijesti Video Pretražite Navigacija
AKCIJA NA VELEBITU

Šef HGSS-a o brzini spašavanja: "U Hrvatskoj ne obavljamo noćne helikopterske akcije zbog neadekvatnih helikoptera"

Aktualno Galerija Katarina Jusić Mezga, Boris Ratković i Josip Brozičević Katarina Jusić Mezga, Boris Ratković i Josip Brozičević Foto: DNEVNIK.hr Boris Ratković, HGSS Gospić Boris Ratković, HGSS Gospić Foto: DNEVNIK.hr Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Foto: DNEVNIK.hr Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV i Boris Ratković, HGSS Gospić Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV i Boris Ratković, HGSS Gospić Foto: DNEVNIK.hr +1 Akcija spašavanja HGSSa Gospić Galerija 1/6 >>
Susret mladih planinara s medvjedom sinoć je na noge digao cijeli HGSS, koji je odmah po dojavi krenuo u potragu na području Južnog Velebita. Nakon traumatičnog susreta s ovim grabežljivcem, planinari su se izgubili - no dva i pol sata od poziva Gorskoj službi spašavanja - pronađeni su. Cijelu akciju dodatno je otežavao mrak, snijeg i vrlo težak teren.

U akciji spašavanja mladih planinara koji su rekli kako su pobjegli od medvjeda, sudjelovala su dva tima - jedan na terenu, a jedan u pripravnosti.

Boris Ratković iz HGSS-a Gospić je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Katarinom Jusić rekao da su ih isprva locirali preko mobitela. "Odmah je krenulo pet spašavatelja. Malo su bili otežani uvjeti zbog snijega, leda i -6 Celzijevih stupnjeva", opisao je Ratković.

Smatra da nije najveći problem medvjed ili neka divlja životinja. "Bili su neadekvatno opremljeni - u lošoj obući, ljetnim tenisicama. Bili su u lošoj odjeći i neiskusni su. Lutali su skoro cijeli dan", istaknuo je Ratković te dodao da oni nisu vidjeli medvjeda.

Josip Brozičević, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja je istaknuo da bi se helikopterskom službom akcija mogla brže privesti kraju. "U Hrvatskoj ne obavljamo noćne helikopterske akcije zbog neadekvatnih helikoptera", napomenuo je ta dodao da krajem godine dolaze novi helikopteri biti bolje na interes i dobro svih.

Pročitajte i ovo Mario Jurić, novinar Nove TV i Darko Gavrić-Čerčo, pročelnik HGSS Stanice Split lovac stradao od mine HGSS o akciji spašavanja kod Sinja i zašto u pomoć nije pozvan helikopter? "Dovoljna je bila ova nesreća"

Upozorio je da ljudi često precijene svoje sposobnosti. "Danas su informacije dostupne preko portala i medija. Podcijene naše preporuke i savjete i misle da s opremom mogu sve, a oprema je samo 20 posto", zaključio je Brozičević.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene