Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još 1974.

Morski psi u Jadranu: Nijemac koji je stradao kod Omiša zadnja je osoba koja je poginula u napadu

Morski pas, ilustracija
Morski pas, ilustracija Foto: Getty Images
Istraživanja su pokazala kako u Jadranskom moru žive 54 vrste morskih pasa od kojih su najčešći modrulj, lisica, mačka bljedica, mačka mrkulja, pas mekuš, kostelj i kučak. Do sada je zabilježeno desetak slučajeva napada morskoga psa na čovjeka u Jadranu.

Stravičan slučaj iz Egipta gdje je morski pas napao ženu i izgrizao je na smrt šokirala je javnost. Istraživanja su pokazala kako je ljudski strah od morskih pasa posljednjih nekoliko desetljeća u značajnom porastu, a statistički gledano, vjerojatnost napada morskog psa u svjetskim oceanima jest jedan naprema 300 milijuna, donosi scuba.life.

Morski psi u Jadranskom moru

Istraživanja su pokazala kako u Jadranskom moru žive 54 vrste morskih pasa od kojih su najčešći modrulj, lisica, mačka bljedica, mačka mrkulja, pas mekuš, kostelj i kučak.

Prema podacima Instituta Plavi svijet, svim morskim psima zajednički su spori rast, kasno spolno sazrijevanje, dugi životni vijek te niska stopa reprodukcije što ih čini izrazito osjetljivima na antropogene faktore kao što je ribolov.

Pored toga, morski su psi poznati i po fantastičnim osjetilima. Imaju izrazito dobro razvijen osjet mirisa i mogu nanjušiti kapljicu krvi u morskoj vodi u koncetraciji od 1:1000000. Također imaju i izrazito veliko vidno polje s obzirom na to da većina morskih pasa ima oči položene sa strane glave.

Koji su od njih najopasniji?

Tijelo modrulja vitko je i vretenasto dok mu je gubica dugačka i u obliku čunja. Prepoznatljiv je po dugačkim i uskim prsnim perajama te repnoj peraji zašiljenoj na vrhovima. Zubi su mu trokutasti, a gornji su mu zubi širi od donjih. Boja na leđima je plavozelena ili tamnoplava dok je trbuh modrulja bijele boje, stoji u "Jadranskoj ihtiofauni" Ivana Jardasa.

Modrulji vole topla mora pa ih najviše ima u južnom dijelu Jadrana. Ujedno je i najrasprostranjenija vrsta morskog psa u našem moru. Iako se hrane ribom i glavonošcima, opasni su za kupače.

Iako se u Jadranu rijetko pojavljuje, do sada je zabilježeno nekoliko napada morskog psa kučka na ljude. Njegove su oči velike i okrugle, a tijelo vretenasto i vitko dok mu je gubica šiljata. Prsne peraje su dugačke, a kučak je po leđima plavosive ili tamnoplave boje, dok je trbuh bijele boje, objavljeno je u Repozitoriju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Velika bijela psina, poznatija i kao "pas ljudožder", vrlo je proždrljiv i agresivan te često napada kupače. "Najopasniji morski pas" može narasti i do pet metara. Iako spada u rijetke vrste morskih pasa u Jadranu, prepoznatljiv je po snažnom vretenastom tijelu, trokutastim zubima i crnim mrljama ispod prsnih peraja.

Napadi morskih pasa u Hrvatskoj

Do sada je u Jadranu zabilježeno desetak slučajeva napada morskog psa na čovjeka.

Nijemac Rolf Schneider zadnja je osoba koja je smrtno stradala od napada morskog psa u Hrvatskoj i to 1974., u Lokvi Rogoznici kod Omiša. Schneider je tada ostao bez dijela noge te je na plaži iskrvario.

Pročitajte i ovo Morski pas, ilustracija šokantan slučaj Stravičan napad morskog psa na ženu: Ronilac objasnio kako je moglo doći do toga

Pročitajte i ovo Morski pas, Ilustracija popularno kupalište UZNEMIRUJUĆI VIDEO Ženu napao morski pas pred očima kupača: Preminula od ozljeda

U novije vrijeme, zabilježen je napad na slovenskog ronioca Damjana Peseka. Naime, 2008. godine kod uvale Stončica na Visu, morski ga je pas zgrabio za nogu i gotovo ju odgrizao. Mladić je zadobio tešku ozlijedu arterije te mu je rastrgan mišić potkoljenice. Nakon napada, muškarac je ostao doživotni invalid.

Prijatelj napadnutog Slovenca, Bogdan Meško, bio je uz njega kada se dogodila stravična nesreća.

"Damjan je bio u moru na istom mjestu već najmanje sat i pol, ali nismo primijetili ništa neobično. Najednom je Damjan počeo vikati 'Bijeli morski pas, bijeli morski pas', a potom je stravično zajaukao i viknuo 'Ugrizao me'. Odmah smo mu dobacili čamac, rekao je tada Meško za Slobodnu Dalmaciju.

Zadnji put viđeni...

Prije nešto više od mjesec dana, na društvenim se mrežama pojavila snimka morskog psa, snimljenog u uvali Pomer. Podvodni ribolovac, ronioc i novinar Mladen Kolenko tada je rekao kako bi mogla biti riječ i o lisici, vrsti morskih pasa iz porodice sabljaša koji može narasti i do pet metara.

Morski pas pojavio se nedavno i u Jadranskom moru kod Pirovca. Ljudi koji su zabilježili taj prizor umirivali su građane i kazali da je to normalna pojava. Očevici su rekli kako se također najvjerojatnije radi o morskom psu lisici ili modrulju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene