Blaženka Divjak (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Blaženka Divjak (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Problem vršnjačkog nasilja, ističe, nije samo hrvatski problem već i svjetski, poručila je ministrica Blaženka Divjak komentirajući slučaj iz Splita, kada su se fizički sukobile dvije srednjoškolke, a ostali su to snimali mobitelima i navijali.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kometirala je u utorak snimku tučnjave dviju splitskih srednjoškolki rekavši kako vršnjačko nasilje nije samo problem škole već širi društveni problem u kojem se moraju angažirati svi - od centara za socijalnu skrb do roditelja, dok resorno Ministarstvo daje programe prevencije, a u takvim situacijama postoji i protokol te tim za pružanje psihološke pomoći u školi.

Vezani članci City slavi uz najbolje popuste, super nagrade i brojna iznenađenja City slavi uz najbolje popuste, super nagrade i brojna iznenađenja Dan ružičastih majica - 3 Majicama i porukama protiv zlostavljanja: U Hrvatskoj je svako četvrto dijete žrtva vršnjačkog nasilja

"U ovom slučaju moramo slijediti protokol. Škola zna kakav je. Do mene nije došla takva informacija tako da je neću ni komentirati u tom smislu", rekla je novinarima ministrica Divjak na skupu HNS-a u Novinarskom domu, upitana je li u konkretnom slučaju dobila ikakvu dojavu iz škole te hoće li slati tim.

Govoreći o programima prevencije rekla je kako se mogu podijeliti na preventivne i reaktivne u kojima se reagira u konkretnim situacijama.

"Ministarstvo u posljednje tri godine provodi program 'Živi život bez nasilja', u suradnji s MUP-om. Isto tako ove godine imamo 15 različitih programa prevencije vršnjačkog nasilja. Imamo uspostavljen i protokol što činiti u takvim situacijama i na kraju krajnja mjera - tim za krizne situacije psihološke pomoći u školama", pojasnila je Divjak.

Problem vršnjačkog nasilja, ističe, nije samo hrvatski problem već i svjetski.

"Mi ne da moramo te programe intenzivirati u školama već moramo gledati da surađujemo čim šire, s osnivačima škola, nastavnicima, roditeljima. Zadaća medija u tome je značajna, da ukazuju na probleme, ali ne da se od toga napravi dobra priča. Ulažu se i sredstva i projekti, imamo i europske projekte, no nije lako do svakoga doprijeti", rekla je Divjak.

Po društvenim mrežama od jučer kruže snimke tučnjave dviju srednjoškolki u Splitu koje se udaraju šakama dok okupljeni navijaju i snimaju mobiteljima. (Hina)