Nasilje među djevojčicama u porastu, Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Nasilje među djevojčicama u porastu, Ilustracija (Foto: Thinkstock) Foto: Thinkstock

S eminentnom stručnjakinjom dr. Vesnom Bilić razgovarali smo u povodu fizičkog obračuna dviju srednjoškolki u Splitu, čije su se videosnimke u kratkom vremenu proširile cijelom Hrvatskom, i u medijima i na društvenim mrežama. DNEVNIK.hr neće objaviti snimku, jer smatramo da se širenjem takvog sadržaja samo dodatno potencira problem.


U Splitu, a potom i ostatku Hrvatske, jučer i danas proširile su se videosnimke brutalne tučnjave između dviju djevojaka. Policija je objavila kako je danas oko podneva u pratnji roditelja u policijsku postaju dovedena jedna od sudionica tučnjave, koja se k tomu odvijala na parkiralištu u Ličkoj ulici, nedaleko od zgrade - Policijske uprave. Da sve bude još gore, tijekom tučnjave, kako se vidi na snimkama, nekoliko je desetaka učenika sve snimalo mobitelima i zdušno navijalo, prenosi Hina.

Vezani članci Nasilje nad ženom, ilustracija Nasilnik tukao suprugu, vrijeđao ju i prijetio joj ubojstvom pred djecom: Sudac istrage odbio odrediti mu istražni zatvor Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara napadnut u Splitu, na njega nasrnula dvojica muškaraca

Policija je potvrdila da su ih građani u ponedjeljak zvali i obavijestili da se u središtu grada odvija tučnjava, no kada je najbliža ophodnja stigla na mjesto događaja, već su se svi učenici razbježali, a nekolicina njih koji su ostali nije željelo govoriti o imenima sudionica.

Bullying: Kako prepoznati da netko vaše dijete maltretira u školi?

Do snimki tučnjave došla je i policija koja ih je analizirala i pomoću njih doznala identitet sudionica. Što je točno bio povod ovom okršaju, nije službeno poznato, a kako neki izvori navode, radilo se o sukobu oko dečka.

Ovim smo povodom razgovarali s prof. dr. sc. Vesnom Bilić, stručnjakinjom za vršnjačko nasilje.

"Idemo redom: prvo je povećano nasilje među djevojkama. Ranije se mislilo da su dječaci skloniji dokazivati svoje pozicije moći putem nasilja - oni i jesu skloniji fizičkom nasilju, međutim vidjeli su da ih se lako može pronaći i kazniti za to, pa sada više koriste neke prikrivene strategije. Djevojke su pak ranije bile odgajane da budu 'fine i pristojne', i bile su sklonije nekom relacijskom nasilju, tračanju i sličnome, no u novije vrijeme sve češće imaju i ove fizičke ispade, sjetite se slučaja u Varaždinu. Znači, došlo je do promjene, a i istraživanja pokazuju da su dječaci i djevojčice podjednako agresivni. Sve se češće, dakle, uočava i kod djevojčica fizička agresija.

Nasilje među djevojčicama u porastu, Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Prof. dr. sc. Vesna Bilić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Drugi važan aspekt jest to što su drugi promatrali i navijali: to je jako važno za prevenciju. Vršnjačko nasilje nije samo problem žrtva - počinitelj, već je ono skupni fenomen. Bilo bi ga puno manje da nema 'navijača'. Dio djece aktivno gleda nasilje, podržava počinitelja i daje mu povratne informacije tipa 'super si ga udario' i slično, oni su zapravo njegovi pomoćnici.

Jedan dio djece pak ništa ne govori, ali uživa u tome, oni to doživljavaju kao film. Najmanji broj djece pomaže žrtvama. Možemo ih nazvati 'braniteljima'. Kad oni interveniraju, jako su učinkoviti, ali takvih je najmanji broj. Neka djeca možda bi pomogla, ali ne znaju kako. Najveću zabrinutost izaziva onaj dio djece koji ništa neće poduzeti u vezi s time, nego samo promatraju: 'To nije moj problem, baš me briga što će netko ostati mrtav, ja to samo gledam.' Na njih bi u prevenciji trebalo staviti naglasak i uključiti ih, da shvate da ne mogu mrtvi-hladni promatrati nasilje.

Bullying u školama: Što učiniti ako je vaše dijete žrtva ili zlostavljač?

To je tipična situacija, a sve je isto i kad se radi o elektroničkom nasilju. Oni gledaju i nitko ništa ne poduzima.

Treća stvar koju bih htjela komentirati jest snimanje napada. To je posebna vrsta nasilja. Ponekad snimatelji čak i isprovociraju nasilje da bi ga mogli snimiti. Znači, nasilje se događa licem u lice, direktno se prenosi ili stavlja u virtualni svijet, i onda se ondje nastavlja jer drugi to komentiraju. Po meni je videosnimanje nasilja jedno od najgorih oblika nasilja jer se stvarno događa, prenosi se u virtualni svijet, tamo se nastavlja i izaziva ozbiljne posljedice.

Ono se tako mulitiplicira, jer kad sam čini fizičkog nasilja završi, onda se nastavlja ovo elektroničko nasilje. Oni to stavljaju na web s naslovima koji su privlačni, drugi ih komentiraju i poručuju im 'vidi budalu, kako je pao, kako se nije znao ponašati...'. Koliko god puta osoba pogleda taj video, ona doživljava nasilje. Problem je upravo to što se to nasilje multiplicira. Elektroničko nasilje velik je problem, čak do 75 posto djece mu je izloženo, najmanje je zapravo njih izloženo ovom fizičkom nasilju", kazala je prof. dr. sc. Bilić.

Tijekom dana policija je objavila i da su okončali kriminalističko istraživanje te za što će teretiti djevojke koje su bile uključene. O tome više možete pročitati OVDJE.