Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je objavilo da je u Ukrajini zarobljen hrvatski državljanin te da u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oglasilo se o navodima ruske državne televizije RT da je njihov novinar Roman Kosarev razgovarao sa zarobljenim Hrvatom koji se borio u Ukrajini. Ministarstvo je potvrdilo kako je u Ukrajini zarobljen hrvatski državljanin. 

"MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu te u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije", javili su iz Ministarstva.

Podsjetimo, ruska državna televizija RT objavila je kako je njihovom novinaru zarobljeni Hrvat rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivana u Mariupolju. On im je, tvrde, rekao da su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tijekom pokušaja bijega iz opkoljenog grada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Putin pozvao ukrajinske borce u Azovstalu da se predaju: "Ratnim zarobljenicima zajamčen je život"

Slika nije dostupna Savjetnik Zelenskog objavio užasavajući video zarobljenog ukrajinskog vojnika: "Traže od njegove majke novac. Rusi su kao ISIL"

RT je objavio i njegovu fotografiju na kojoj je prikazan kako sjedi u prostoriji na nepoznatoj lokaciji. "Napuštali smo Mariupolj, hodali noću pješice 260 kilometara, skrivali se, izbjegavali svaki mogući kontakt… No plan nam je propao kad smo naletjeli na rusku topničku jedinicu, morali smo se predati", izjavio je.

U njegovoj postrojbi bilo je, navodi RT, više stranaca, uključujući i tri britanska državljana. Nekoliko drugih stranaca napustilo je brigadu nedugo nakon što je krajem veljače izbio sukob, tvrdi ruski državni medij.

Hrvat kaže da se redovima ukrajinske vojske pridružio još 2020. godine. Htio je, navodi, dobiti ukrajinsko državljanstvo nakon što je ondje odslužio trogodišnji ugovor. "Tad mi se to činilo kao dobra ideja, linija fronte u Donbasu bila je ‘stacionarna’, a ja u tom trenutku nisam ispalio skoro niti jedan metak", rekao je RT-u zarobljeni Hrvat objašnjavajući da je htio dobiti ukrajinsko državljanstvo jer se zaljubio u Ukrajinku.

"Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine", dodao je, no nije precizirao kako je uopće završio u Ukrajini. Svojedobno je pet godina služio i u hrvatskoj vojsci, ali tvrdi da nema nikakvo pravo borbeno iskustvo. “Bio sam pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam bio uključen ni u kakve sukobe”, rekao je.

Medvečuk traži da ga puste na slobodu VIDEO Uhićeni Putinov saveznik u Ukrajini moli da ga se iskoristi u razmjeni. Obratio se ruskom predsjedniku

Ilustracija Improvizirana bomba bačena na ruske novinare u Njemačkoj. Napad dronom na Zmijskom otoku, Rusi ispalili rakete na Odesu

Zarobljeni hrvatski državljanin ruskoj državnoj televiziji objasnio je da je imao vrlo malo izravnog iskustva s krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je i spomenuta postrojba sudjelovala u bitci kod Mariupolja, njegova brigada, tvrdi on, s njom je imala malo komunikacije, a i zapovjedništvo im je bilo potpuno drugačije. "Azov sudjeluje u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovjednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu dio ukrajinskih oružanih snaga", rekao je zarobljeni Hrvat, kako ga citira RT.

"Više nikad ne bih uzeo oružje u ruke. Ako budem oslobođen, vjerojatno ću se pridružiti nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom Crvenom križu… Dobivanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka. Želim preživjeti, želim živjeti… Želim opet biti sa ženom koju sam upoznao u Ukrajini, želim govoriti o istini, o tome kako su se prema meni odnosili moji otmičari… U pritvoru me liječe, dobivam hranu i pružena mi je potrebna medicinska pomoć”, rekao je.

Testiranje balističkog projektila Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil: Nuklearno pokusno mjesto u pripremi?

Vladimir Putin Putin: "Rusija i dalje 'spremna' omogućiti evakuaciju civila iz Azovstala"

Njegova sudbina i dalje ostaje neizvjesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo, tvrdi ruski državni medij. 

"Bio sam legitiman borac i pripadnik ukrajinske vojske. Rusi me smatraju zarobljenikom, ali govore da sam plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga", kaže zarobljeni Hrvat, javlja RT. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju