Obavijesti Video Pretražite Navigacija
razgovarao s erdoganom

Putin pozvao ukrajinske borce u Azovstalu da se predaju: "Ratnim zarobljenicima zajamčen je život"

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Afp
Mariupolj je "oslobođen" i ondje nema više borbi, ustvrdio je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s turskim kolegom i pozvao ukrajinske borce da se predaju.

Golema tvornica Azovstal posljednja je lokacija koju kontroliraju ukrajinske snage u Mariupolju.

Kijev bi trebao "preuzeti odgovornost" za vojnike u mariupoljskoj čeličani Azovstal, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin turskome predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, prema priopćenju Kremlja.

Putin je pozvao ukrajinske vojnike u Azovstalu da polože oružje.

"Ratnim zarobljenicima zajamčen je život, medicinska skrb i liječenje u skladu s međunarodnim pravnim standardima", stoji u priopćenju Kremlja povodom poziva.

Ukrajina je u ponedjeljak rekla da bi Ujedinjeni narodi trebali biti "inicijator i jamac" bilo kakvog sporazuma o evakuaciji koja bi se morala provesti u nazočnosti Crvenog križa.

Pročitajte i ovo Mariupolj Prozvali UN Rusija optužuje Ukrajinu da je spriječila civile da napuste čeličanu Azovstal, Ukrajinci oštro odgovorili

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skrivaju se u čeličani VIDEO Jeziva snimka iz Mariupolja: Zatočeno više od 1000 civila - "Djeca koja su ovdje stalno plaču, žele se igrati, žele živjeti"

Zgrade kompleksa velikim dijelom su uništene, no ukrajinski borci skrivaju se u velikoj mreži podzemnih tunela odakle i dalje pružaju otpor Rusima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se ondje skriva oko tisuću civila i stotine ranjenika, u katastrofalnim uvjetima, bez vode i hrane.

Ukrajina je poručila da će prekinuti pregovore s Rusijom ako ti posljednji borci u Azovstalu budu ubijeni.

S Erdoganom je o evakuaciji u nedjelju razgovarao i Zelenski.

"Predsjednik Erdogan izrazio je spremnost pružiti svu pomoć koju može u pregovaračkom procesu i svu potrebnu podršku, uključujući posredovanje", priopćila je službena Ankara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene