Obavijesti Video Pretražite Navigacija
čuo se s bennettom

Putin: "Rusija i dalje 'spremna' omogućiti evakuaciju civila iz Azovstala"

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Rusija je i dalje "spremna" učiniti sve kako bi se civili koji su zajedno s ukrajinskim braniteljima u podzemnim skloništima tvornice Azovstalj u Mariupolju na jugoistoku Ukrajine "sigurno" evakuirali, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

U telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom, Putin je "usmjerio pažnju na humanitarna pitanja, napose na evakuaciju civila iz tvornice Azovstalj (...), koja se provodi u suradnji s predstavnicima Ujedinjenih naroda i Međunarodnoga odbora Crvenog križa", priopćio je Kremlj.

"Ruska vojska je i dalje spremna osigurati sigurnu evakuaciju civila", dodao je Putin, optuživši ukrajinske vojnike da ih "ne puštaju".

"Što se tiče boraca koji su još u Azovstalu, kijevske vlasti bi im morale narediti da polože oružje", dodao je.

UN je u četvrtak objavio da novi konvoj ide prema Azovstalu kako bi evakuirao civile koji su ondje ostali, nakon uspješne evakuacije o kojoj je javljeno početkom tjedna.

Pročitajte i ovo Kremlj Nastavak specijalne operacije "To su besmislice": Kremlj odbacio nagađanja o službenom proglašavanju rata

Kremlj je ranije objavio da humanitarni koridori za evakuaciju s tog područja "funkcioniraju", ali je zapovjednik Azovske pukovnije koja brani položaj u tvornici rekao da Rusija "ne drži obećanja".

Putin i Bennett su razgovarali i o holokaustu, navodi Kremlj, dok traje polemika nakon izjave Moskve da Izrael podupire "neonaciste" u Ukrajini.

U priopćenju se usto navodi da su dvojica čelnika razgovarala o "posebnoj važnosti 9. svibnja, kada Rusija slavi pobjedu nad nacizmom" i odaje počast svim žrtvama Drugog svjetskog rata, "pa i žrtvama holokausta".

Pročitajte i ovo Yair Lapid, Sergej Lavrov Traže ispriku Izraelci šokirani tvrdnjom da je Hitler bio židovskog porijekla: "To je kao da kažete da su se Židovi sami ubili u Holokaustu"

Putin i Bennett su "izrazili zanimanje za učvršćenje rusko-izraelskih prijateljskih veza", istaknuo je Kremlj.

Ovaj pokušaj smirivanja situacije događa se nakon žestoke polemike koja je izbila prošlog tjedna kada je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je Adolf Hitler imao "židovske krvi", što je stara teorija koju su povjesničari opovrgnuli.

Ta je izjava razljutila Izrael koji ju je nazvao "sramotnom i neoprostivom" te "strašnom povijesnom pogrješkom".

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Besramno Lavrov šokirao izjavom o Zelenskom: "Vjerujem da je i Adolf Hitler imao židovske krvi"

Rusija je ustrajala u svojoj tvrdnji pa je u utorak optužila Izrael da "podupire neonacistički režim u Kijevu", a u srijedu je ustvrdila da se "izraelski plaćenici" bore u redovima Azovske pukovnije koju Moskva smatra "nacističkom" i "fašističkom".

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene