Obavijesti Pretražite Navigacija
NAVALI, NARODE!

Poznato koliko je prijava za APN stiglo: Evo tko se sve može prijaviti i dokad

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U objavi na internetskoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine podsjeća se da je podnošenje zahtjeva za subvencionirane stambene kredite započelo 20. ožujka, a da će se zahtjevi zaprimati do utroška planiranih sredstava, koja ove godine iznose 9,3 milijuna eura, što će prema procjenama biti dovoljno za oko 5800 subvencija.

Dosad je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s zaprimila 1505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Inače, APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Pročitajte i ovo Stanovi: Ilustracija - 8 Što Hrvatska može naučiti? Stambena kriza teško pogađa jednu europsku zemlju: "Svaki put kad se probudim, pomislim - odlazim li danas ili ostajem?"

Kako je već poznato iz ranijih natječaja, mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po kvadratnom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Pročitajte i ovo Bale - 4 Odlična ideja Nemaju APN, ali imaju svoj natječaj: Ova općina u Istri prodaje parcele građevinskog zemljišta po jednu kunu

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Iz APN-a su napomenuli i da je tom mjerom stambenog zbrinjavanja, ako se dodaju i natječaji iz 2011. i 2012. godine, svoj dom dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji, u kojima je rođeno 6426 djece.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene