Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primarna proizvodnja

Jedna od osnovnih namirnica će poskupjeti: Vlada izmijenila odluku o kontroli cijena

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je da se cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti poveća kako bi se zaštitila primarna proizvodnja mlijeka.

Vlada je izmijenila Odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda te će poskupjeti UHT mlijeko s 2,8 mliječne masti.

''Ministarstvo poljoprivrede predložilo je da se cijena UHT mlijeka poveća za pet centi kako bi se zaštitila primarna proizvodnja mlijeka i da se trgovačke marže ograniče na najviše 10 posto'', kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na sjednici Vlade.

Najviša maloprodajna cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti sada ne smije prelaziti cijenu od 1,03 eura po litri.

"Takvim prijedlogom i dalje se osigurava prihvatljiva cijena UHT mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, koje ima najveći udio u hrvatskoj potrošnji mlijeka, i granica marže koja trgovce ne dovodi u nepovoljnu poziciju u lancu, pri čemu se sprječava potencijalni pritisak na snižavanje cijene u otkupu", navodi se u Vladinu obrazloženju.

Pročitajte i ovo Cijene hrane ne padaju - 5 Statistika vs. realnost Hoće li prije pasti maske ili cijene: "Svi pumpaju bespotrebno, a ljudi imaju sve manje i manje novca"

Pročitajte i ovo Andrej Plenković 1,7 milijardi eura Vlada usvojila paket mjera pomoći za građane i poduzetnike: "Sprječavamo da od 1. travnja cijena struje bude 100 posto veća"

Napominje se i da je likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i cjelokupna primarna proizvodnja, kao i prerađivačka industrija, u vrlo nepovoljnim uvjetima proizvodnje, koje su posljedica tržišnih poremećaja u posljednje tri godine, a koja je uvelike očuvana nacionalnim redovnim i interventnim mjerama financijskih potpora dodijeljenih upravo zbog velikih tržišnih poremećaja i uvjeta otežanog poslovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene