Obavijesti Pretražite Navigacija
prijave od 8. ožujka

Vrijeme je da se pripremite: Objavljeno koje će banke davati subvencionirane kredite i po kojoj kamati

Ilustracija
Ilustracija Foto: Nikola Vilic/Cropix
Objavljen popis banaka koje će provoditi subvencionirane stambene kredite.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita. Riječ je o 12 banaka, za koje je nakon pregleda i ocjene ponuda utvrđeno da ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom, priopćeno je iz APN-a.

Efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 3,12 do 3,75 posto.

Ilustracija APN kamantne stope (Foto: APN/Screenshot)

Podsjetimo, poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita APN je objavio 15. veljače 2023., dok je rok za dostavu ponuda bio 24. veljače 2023. godine.

Građani će svoje zahtjeve bankama moći podnositi od 8. ožujka, kada će biti objavljen oglas o početku subvencioniranja stambenih kredita. Zaprimanje prijava u APN, koje banke predaju u ime svojih klijenata, započet će 20. ožujka. 

  Pročitajte i ovo Zagreb panorama počinju prijave za APN Isplati li se sad kupiti stan ili treba pričekati: Provjerili smo i što se u Zagrebu može kupiti za 100.000 eura

Javni poziv za građane biti će otvoren oko mjesec dana, odnosno do utroška osiguranih državnih sredstava, a procjenjuje se da će za ovu godinu biti potrebno izdvojiti oko 9,3 milijuna eura, što odgovara broju od oko 5800 zahtjeva.

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po kvadratnom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Dom osiguralo gotovo 28 tisuća obitelji

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac o APN-u - 4 Povoljni krediti su prošlost Počinje zadnji krug APN-a: Dnevnik Nove TV otkriva sve o uvjetima, rokovima i kamatnim stopama

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Država je najavila kako je ovo posljednji krug APN subvencioniranih kredita. Od 2017. provedeno je sedam natječaja za stambene subvencije, a dosad je tom mjerom svoj dom osiguralo gotovo 28.000 mladih obitelji.

U tim je obiteljima rođeno 6426 djece, čime su te obitelji dobile produženje subvencije za dodatne dvije godine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene