Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povoljni krediti su prošlost

Počinje zadnji krug APN-a: Dnevnik Nove TV otkriva sve o uvjetima, rokovima i kamatnim stopama

Aktualno Galerija Barbara Štrbac o APN-u - 4 Barbara Štrbac o APN-u - 4 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac o APN-u - 3 Barbara Štrbac o APN-u - 3 Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac o APN-u - 2 Barbara Štrbac o APN-u - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac o APN-u - 1 Galerija 1/4 >>
Počinje i novi krug APN-a. 12 banaka dalo je svoju ponudu, a trećeg ožujka objavit će se i njihov konačan popis. Kolike su kamate i kad počinju rokovi za prijave, izvještava novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Već je, nažalost, na prvi pogled vidljivo da su povoljni krediti stvar prošlosti.

Kamate se razlikuju od banke do banke, a kreću se od 3,12 posto do 3,75 posto. Posljedica je to podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke pa su one lanjske kamatne stope od 1,99 do 3,50 posto samo lijepo sjećanje. Ipak, poklonjenom konju ne gleda se u zube.

MAKSIMALNE EFEKTIVNE KAMATNE STOPE

2023. 3,12 % - 3,75 %

2022.1,99 % - 3,50 %

Barbara Štrbac o APN-u - 4 Barbara Štrbac o APN-u - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Država će i ove godine pokloniti oko 9,3 milijuna eura. Toliki je iznos, u dosadašnjim krugovima natječaja, pokrivao oko 5800 zahtjeva, ali kako su kamate sada nešto više, očekuje se da bi broj subvencija, nažalost, mogao biti manji. Zato treba djelovati brzo. U pravilu se sredstva utroše u oko mjesec, mjesec i pol dana.

SUBVENCIJE

Iznos 9.300.000 eura
Broj zahtjeva oko 5800
Predviđeno trajanje natječaja oko 45 dana

Barbara Štrbac o APN-u - 4 Barbara Štrbac o APN-u - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Osnovni uvjeti isti su kao i dosad. Prijaviti se možete ako imate prebivalište u Hrvatskoj, manje od 45 godina i ako nemate vlastitu nekretninu. Uz to – morate biti kreditno sposobni.

Barbara Štrbac o APN-u - 4 Barbara Štrbac o APN-u - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Cijeli postupak izgleda otprilike ovako:

Za početak, bilo bi dobro da već sada znate koju nekretninu želite kupiti. Zatim valja otići do jedne od banaka koje surađuju s APN-om i dogovoriti uvjete kredita. Tek ako vam banka odobri kredit, možete zatražiti subvencioniranje preko APN-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uskoro prijave Poznate su kamatne stope za APN kredite: Velike razlike među bankama, pogledajte koja je najpovoljnija

Natječaj će biti objavljen u Narodnim novinama već 8. ožujka i otad građani mogu bankama podnositi prijave.

Kao i dosad, subvencionira se kupnja ili gradnja nekretnine do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najviše 100.000 eura. Možete, naravno, kupiti i nekretninu koja premašuje taj iznos, ali za razliku u cijeni nećete dobiti subvencije.

Barbara Štrbac o APN-u - 4 Barbara Štrbac o APN-u - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Pročitajte i ovo Zagreb panorama počinju prijave za APN Isplati li se sad kupiti stan ili treba pričekati: Provjerili smo i što se u Zagrebu može kupiti za 100.000 eura

Rok otplate mora biti najmanje 15 godina. Država subvencionira prvih pet godina otplate kredita, a za svako rođeno ili posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja, to se može produžiti za još 2 godine. Visina subvencije inače ovisi o indeksu razvijenosti mjesta i kreće se od 30 do 51 posto.

Prema najavama, ovo je posljednji krug subvencioniranja. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene