Obavijesti Pretražite Navigacija
Predavanje zahtjeva

Vlada donosi važnu odluku koja će utjecati na stanovanje u Hrvatskoj: O njoj će ovisiti i nastavak APN-a

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u ponedjeljak je u sklopu osmog po redu natječaja počela zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, a u prvih pola sata banke su predale 298 zahtjeva svojih klijenata.

Agencija za pravni promet nekretninama (APN) dostavljačima banaka koji su predavali dokumentaciju klijenata vrata je otvorila jutros u devet sati, a prema neslužbenim informacijama, zaključno s vremenom u kojem su novinari boravili u prostorijama APN-a, Privredna banka Zagreb (PBZ) predala je 87 zahtjeva, Erste banka 111 i Zagrebačka banka (Zaba) 100 zahtjeva.

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić ocijenio je da je ovaj model iznimno poticajan, istaknuvši i da se ne slaže s kritikama da je on temeljni i najvažniji razlog povećanja cijena stanova u Hrvatskoj.

Iskustva drugih država koje su ušle u Europsku uniju u desetogodišnjem razdoblju pokazuju i drastičnija poskupljenja nekretnina, i više od 85 posto, napomenuo je Bačić, podsjetivši i da je Hrvatska članica i europodručja i Schengena, a da su kupci gotovo svake treće nekretnine stranci.

Pročitajte i ovo Cijene stanova sve skuplje - 2 ''DOME, SLATKI DOME'' Čudnovata mjera, košta, a ne pomaže: Vladine subvencije dižu cijene stanova, upozoravaju i HNB i Ekonomski institut

Nova stambena strategija; i dalje mjera subvencioniranja?

U kojoj je mjeri povećanje cijena ovisno o modelu subvencioniranja, vidjet će se kada se napravi nova stambena strategija, čije je donošenje Bačić najavio do kraja ove ili početka iduće godine.

Želja je, rekao je Bačić, da se dogodine u ovo vrijeme zna status zakona o subvencioniranju stambenih kredita, koji je u završnoj godini provedbe, a "kako bi se resorno ministarstvo i Vlada odredili prema novim modelima - subvencioniranja stambenih kredita, poticane stanogradnje ili nekog drugog vida ili modela koji se može osmisliti".

Na pitanje novinara je li onda ovo posljednja godina subvencioniranja stambenih kredita, Bačić je odgovorio da "on to nije rekao", a da će stambena strategija predvidjeti, između ostalog, "nastavak ovakvog ili izmijenjenog zakona".

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 NAKON TRI DESETLJEĆA Kako će izgledati stanovanje u Hrvatskoj? Uskoro se mijenjaju neka pravila

Ovaj tjedan na sjednici Vlade donijet će se odluka o izradi te strategije, otkrio je ministar te rekao kako će se pritom voditi računa o tome da prodaja stanova nije jedini način rješavanja stambenog pitanja građana, već je tu i izgradnja stanova koji bi prioritetno bili okrenuti iznajmljivanju mladima po povoljnim uvjetima.

Razmišlja se da bi se u taj model išlo zajedno s jedinicama lokalne samouprave, u smislu iznalaženja lokacija i zemljišta, kao i priključka na komunalnu infrastrukturu, a kako bi naposljetku cijene tih stanova bila niža, kazao je Bačić.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 POTREBA, A NE LUKSUZ Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

Za ovu godinu za mjeru predviđeno 9,3 milijuna eura

Direktor APN-a Dragan Hristov istaknuo je da se subvencioniranje stambenih kredita provodi sedmu godinu zaredom. Dosad je odobreno oko 27.500 zahtjeva, a za ovu godinu za mjeru je predviđeno 9,3 milijuna eura, što je dovoljno za oko 5500 zahtjeva.

Inače, APN je za ovogodišnji natječaj ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita potpisao s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Kako je već poznato iz ranijih natječaja, mjeru subvencioniranja stambenih kredita mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Pročitajte i ovo Križevci Jeste li čuli za stambene zadruge? Kredit ili nasljedstvo ne moraju biti jedini put do stana: Jedan grad u Hrvatskoj posegnuo je za drugačijim rješenjem

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po kvadratnom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene