Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detalji sutra na sastanku

Beroš o dugu prema veledrogerijama: "Imamo određeno kratkoročno rješenje. Možda ćemo izdvajati više iz naših plaća..."

Nakon što je veledrogerija Medika objavila kako je obustavila isporuku lijekova bolnicama zbog duga od 2 milijarde kuna, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako je pronađeno kratkoročno rješenje čiji će detalji biti objavljeni nakon sutrašnjeg sastanka.

Ministar je kazao kako su duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama te je riječ o "kroničnoj boljki" zdravstva koja traje već desetljećima.

"Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku. Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i Ministarstva financija. Imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji ćemo predstaviti sutra na sastanku", rekao je. 

"Radit ćemo sve da nitko ne ostane bez lijekova"

Poručio je kako vjeruje da će priča krenuti u dobrom smjeru. 

"Sutra imamo sastanak s predstavnicima veledrogerijama. Svjesni smo problema i predložit ćemo rješenje usuglašeno s Ministarstvom financija. Radit ćemo sve da nijedan građanin ne ostane bez lijekova", rekao je.

Pročitajte i ovo Police s lijekovima u ljekarni - 2 PRETAKANJE IZ ŠUPLJEG U PRAZNO Zdravstveni sustav pred kolapsom, dugovi se mjere u milijardama: Hoće li građani plaćati - još više?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KRIZA ZBOG DUGOVA Šef Oktal Pharme: "Što ako nekome hitno bude trebao lijek? Onda ga neće dobiti. To napokon treba reći javno"

Na pitanje zašto se prije nije nešto poduzelo te se ne javlja ni na telefon, Beroš je rekao kako se takve stvari ne rješavaju telefonom.

"O iznosima trenutačno ne mogu odgovoriti, riječ je o kratkoročnom rješenju za nekoliko mjeseci..." kazao je. 

Veća izdvajanja iz plaća

Na pitanje uključuje li taj plan poskupljenje zdravstvenih usluga, ministar je kazao "ne direktno", no potom dodao: "Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća."

Podsjetimo, dug prema veledrogeriji Medika popeo se na dvije milijarde kuna, a predsjednik uprave Jasminko Herceg za DNEVNIK.hr kazao je kako je situacija neodrživa te je ugroženo isplaćivanje njihovih obveza, uključujući i plaće radnika.

Probleme je istaknuo i Ivan Klobučar iz Oktal Pharme, koji je kazao kako se svim veledrogerijama već odavno prelila čaša. "Potpuno nas ignoriraju, već tri mjeseca molimo za rješenje. Dug se približava iznosu od 6,5 milijardi kuna", rekao je Klobučar.

Premijer Andrej Plenković danas je najavio kako će ministar Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovarati s predstavnicima veledrogerija te će im sredstva biti isplaćena.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene