Ivan Klobučar, Oktal Pharma
Ivan Klobučar, Oktal Pharma Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Zbog golemih dugovanja veledrogerijama danas je jedna od njih obustavila isporuku lijekova.


Veledrogerija Medika, najveća u Hrvatskoj, danas je objavila da obustavlja isporuku lijekova svim bolnicama osim jednoj. 

Vezani članci Lijekovi, ilustracija - 2 Dug prema veledrogerijama i dalje raste: ''Bili smo prisiljeni pokrenuti zaštitne mehanizme, bolnice ulaze u poseban režim isporuke lijekova i medicinskih proizvoda'' Predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač Veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda, dug prešao rekordnih 6 milijardi kuna

Predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg objasnio je kako se dug prema Medici popeo na dvije milijarde kuna, a iz Vlade nema nikakvog odgovora.

Probleme je istaknuo i Ivan Klobučar iz Oktal Pharme, koji je kazao kako se svim veledrogerijama već odavno prelila čaša. "Potpuno nas ignoriraju, već tri mjeseca molimo za rješenje. Dug se približava iznosu od 6,5 milijardi kuna", rekao je Klobučar.

Istaknuo je i kako su bolnice u posljednja tri mjeseca platile tek 30 posto isporučene robe, a ove godine su samo dvije fakture od njih 12 plaćene ljekarnama. Upitan što ako nekome bude hitno zatrebao lijek, kaže: "Onda ga neće dobiti, to napokon treba izreći javno. Životi ljudi sad će biti ugroženi. Ovo nije plašenje, ovo je realnost."

Naveo je i da im sve bolnice duguju, a iz resornog ministarstva već tri mjeseca ne odgovaraju na njihove dopise. 

"Očekujem da ćemo uskoro dobiti neki mail, moguće da je već i stigao poziv na neki sastanak. Kod nas jedino sila djeluje. Sastanak bez cilja i rješenja za nas nije sastanak. Priča da će se nešto riješiti naslušali smo se zadnjih godina. Podržavamo da liječnicima rastu plaće, ali dio novca potrošen je na cjepiva i na zaštitni materijal za borbu protiv COVID-19.

Pokušali smo pružiti ruku, rekli smo da nas četiri (veledrogerije, op. a.) možemo nositi tri milijarde kuna duga, više od toga ne", rekao je Klobučar.

Vladi i ministru poručio je da se uozbilje. "Ako se oni uozbilje, i građani će proći dobro", naveo je. Po neslužbenim informacijama, sastanak je sazvan za sutra u 11 sati, javlja N1 televizija.